No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pisici Categorie
Boli si afectiuni Proprietate

Pune o întrebare: Alexa

Specialist: Kristo Lorand

Întrebare:
Buna ziua!

Pisica mea are o problema. Se scarpina excesiv in zona urechilor (atat la baza acestora, cat si pe partea dorsala a pavilionului) si in jurul ochilor. Se scarpina atat de tare, incat ii da sangele. La inceput, asta se intampla sporadic si zgarieturile erau superficiale (doar pe pavilionul urechii), credeam ca se zgariase din greseala cand isi facea toaleta. Insa acum se scarpina zi de zi pana la sange si in zonele afectate a inceput sa se rareasca blanita... Scarpinatul se intensifica iarna, dar are aceleasi probleme si in restul anului.
Este o pisica de apartament (nu sta afara, doar mai iese pe balcon sau sta la geam), foarte curata, sterilizata. Are cam 6 ani (nu stiu exact varsta, am luat-o de pe strada in 2005). Are pofta de mancare si un tonus bun, singura problema pare a fi scarpinatul excesiv.
Ce afectiuni poate avea pisica si ce mi-ati recomanda, in afara vizitei la medicul veterinar (unde vom ajunge cat de curand).
Multumesc anticipat.


Răspuns:
Buna ziua!

Ai dreptate, prima recomandare este consultul de catre medicul veterinar. Din ceea ce imi scrii, e posibil sa fie o otita cronica, care produce disconfort pisicii si de aceea se scarpina pina la sangerare. Ca etilologie, poate fi de natura bacteriana, care se dezvolta in conductul auditiv extern, poate sa fie o parazitoza externa (raie) din genul Notoedres sau Psoroptes.
A treia cauza ar putea fi o micoza cutanata, denumita microsporoza, care poate evolua cu semnele clinice pe care mi le-ai scris, e drept in acest caz scarpinatul este mai putin pronuntat.
Dar revin si iti recomand sa apelezi la un veterinar pentru stabilirea unui diagnostic corect al afectiunii de care sufera pisica ta.
Numai bine si La Multi Ani !!

medic veterinar
Kristo LorandInformaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »