No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pisici Categorie

Pune o întrebare: ciprianartsoft

Specialist: Animalutul.ro

Întrebare:

Am o pisicuta si am observat ca tot timpul sare pe dulapurile din bucatarie si pe masa de lucru. Ce pot sa fac ca asta sa nu se mai intample?Răspuns:

Buna,


Acest comportament poate fi foarte suparator pentru stapani si foarte periculos pentru pisica, mai ales daca se intampla sa sara pe un aragaz cu flacara pornita sau pe o plita incinsa. Exista diferite metode pe care le poti incerca pentru a impiedica acest comportament.


Cel mai bine e sa pacalesti pisica. Mai precis, ea nu trebuie sa creada ca tu iti doresti sa isi schimbe comportamentul, ci sa aiba impresia ca o face din proprie initiativa. Altfel, o va face doar ca sa primeasca atentie, iar cand vei iesi din bucatarie, va sari din nou pe dulap. Daca esti in bucatarie si vezi ca pisica vrea sa sara, fa un zgomot care s-o sperie sau arunca-i o jucarie in directia opusa. Trebuie doar s-o sperii si sa-i distragi atentia. Dar ce poti face cand nu esti prin preajma si n-o poti opri? Pune pe blatul din bucatarie sau pe dulap mai multe tavi umplute cu apa. Sigur nu va fi o senzatie placuta, pe care pisica ar vrea s-o repete.


Poti folosi anumite sunete, ca sa-i distragi atentia (de exemplu, un balon care se sparge). Umfla un balon si sparge-l, cand pisica e de fata. Repeta acest gest de mai multe ori. In cele din urma, pisica va ajunge sa deteste baloanele. Cand pleci din bucatarie, poti pune baloane umflate pe dulap. Poti fi sigur ca pisica nu se va apropia de ele. Tot asa, poti folosi si alte obiecte care scot sunete deranjante. Astfel de lucruri se gasesc si in magazine. De exemplu, exista un dispozitiv de plastic, asemanator capcanelor pentru soareci, care scoate un zgomot puternic de fiecare data cand pisica sare pe el.


E important sa afli si care este motivul pentru care pisica ta sare pe dulap. Ai lasat mancare sau ceva de rontait la vedere? Asigura-te ca nu exista nicio „tentatie” prin preajma si nu e vorba doar de mancare, ci si de obiecte cu care pisica s-ar putea sa vrea sa se joace: pixuri, bucati de hartie, pungi etc. Fa curatenie si nu lasa nimic la vedere!


Pisicilor le place sa se uite pe fereastra, asa ca daca dulapul e langa geam, trage draperiile sau jaluzelele, alftel animalul va considera ca dulapul este un fel de „turn de veghe”, din care poate urmari lumea de-afara. O alta solutie ar fi sa-i amenajezi un loc special, undeva la inaltime, unde sa poata sta linistita, fara sa deranjeze pe nimeni. Pe scurt, daca dulapul este gol si „plictisitor”, atunci pisica nu se va mai urca pe el. Cel mai bine e sa ii amenajezi un locsor doar al ei. Foloseste-ti imaginatia!


Numai bine
Informaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »