No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pisici Categorie
Boli si afectiuni Proprietate

Pune o întrebare: Emilia

Specialist: Kristo Lorand

Întrebare:
Buna ziua,
Pisica mea de 1,5 ani si puiul sau de 3 luni au fost depistati cu giardia la analiza de scaun. Simptomele au fost diaree rezistenta la orice tratament timp de o luna. Dupa efectuarea analizei, tratamentul administrat a fost: Panacur 3 zile si Stomorgyl 10 zile, dar diareea persista. Am fost sfatuiti sa repetam acelasi tratament dupa 3 saptamani. Precizez ca pisica mare este vaccinata.
Ca regim alimentar, de cand au diaree au mancat numai hrana uscata, inclusiv din cea speciala pentru probleme intestinale.
Va rog sa imi spuneti daca ne recomandati vreun alt tratament care sa ajute. Va multumesc!


Răspuns:
Buna!

In tratamentul giardiozei metronidazolul are rezultate bune, chiar daca poate avea efecte adverse. Stomorgylul contine aceasta substanta, iar combinat si cu fenbendazolul (panacur), trebuia sa fie eficient in aceasta boala.

Pot sa-ti recomand o alta schema, cu un produs care este cu aprox. 40 de ori mai eficienta decat metronidazolul. Se numeste albendazol, care se da in doza de 25mg/kc, de doua ori pe zi, timp de 5 zile. Deoarece giardioza evolueaza frecvent in asociatie cu o bacterioza (produsa de campilobacter), este indicat un tratament in aceasta directie, pentru care se foloseste cu rezultate bune eritromicina, in doza de 10-20 mg/kc, de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Pe langa tratamentul medicamentos e foarte importanta si igiena, materiile fecale trebuiesc aruncate dupa eliminare.

Este recomandata spalarea regiunii perianale de mai multe ori pe zi, in ideea ca pisicile sa nu se murdaresca cu materiile fecale. Iti mai recomand sa le dai pisicilor numai apa fiarta sau imbuteliata care sa fie in permanenta proaspata.

Nu in ultimul rand, mare atentie si la igiena ta personala, deoarece giardioza este o zoonoza, adica afecteaza si omul.

Sper ca aceste sfaturi sa rezolve problema, dar chiar daca dispare diareea, este important sa duci pisicile la control pt. repetarea examenului coproparazitologic .

Numai bine!
Kristo Lorand,
Medic VeterinarInformaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »