No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pasari Categorie

Pune o întrebare: Tolanel

Specialist: Animalutul.ro

Întrebare:

Buna ziua ! Numele meu este GABRIEL , sunt din Bucuresti si am achizitionat acum 2 ani 2 papagali (Papy si Kuky ) NIMFA crezand ca sunt pereche. Sunf blanzi si jucausi, dar si stricatori in acelasi timp. De cateva luni unul dintre ei (Kuky) , de care stiam sigur ca este femela, a inceput sa faca oua si sa cloceasca . Problema este ca cei 2 papagali nu s-au imperecheat niciodata ne dand semne de "tandrete" asa cum este comportamentul unei perechi. Kuky dupa fiecare perioada de clocire , sunt cateva zile in care efectiv nu se mai desparte de mine si sotia mea. Se comporta ca si cu noi am fi perechea ei si asteapta sa fie mangaiata. Am aflat ca acest comportament este intalnit uneori la pasari , dar ce ma ingrijoreaza este faptul ca, dupa aceasta perioada de "dragalasenii" cu noi, incepe sa faca iar oua si sa cloceasca. Amuzant este ca nu i-am facut cuib tocmai pentru ca nu am vazut o apropiere intre ei, dar Kuky s-a descurcat si oua in biblioteca !!!. Pana acum a facut 20 de oua , in serii de cate 4-5 , pe care le-a clocit degeaba. Mai nou, acum 2 luni, am mai cumparat un papagal NIMFA mascul in speranta ca voi resusi sa-i formez o pereche pentru Kuky, dar fara nici un rezultat. Kuky nu si-a schimbat comportamentul si face oua incontinuare. De 2 zile a inceput sa faca iar oua si sa cloceasca. Va rog sa-mi spunei ce trebuie sa fac pentru a o determina pe Kuky sa nu mai oua sau cum sa-l accepte pe mascul ca si perechea ei. Va rog acest lucru pentru ca vad cat de afectata este de faptul ca dupa fiecare perioada de clocit nu are nici un puiut si cred ca asta e motivul pentru care oua periodic. Va multumesc si astept raspunsul dvs. Cu stima, GABRIELRăspuns:

Buna,


Nu e un lucru nemaintalnit ca un papagal nimfa sa faca oua fara sa se fi imperecheat. De altfel, pentru a preveni ca femela sa sufere de o deficienta de vitamine si minerale din cauza prea multor oua depuse, multi crescatori aleg sa-i adauge in hrana suplimente de calciu.


Totodata, ciclul de depundere al oualor este in stransa legatura cu factorii de mediu: daca pasarea are parte de mai multe ore de lumina, daca sezonul e ploios si sta mai mult in colivie sau se imbaiaza mai des, chiar si hrana poate influenta producerea hormonilor care duc la depunerea si clocirea oualor.


Daca nu doriti ca pasarea sa mai produca oua, reduceti-i numarul orelor de lumina la maxim 10. Daca doriti ca pasarea sa nu mai cloceasca, puteti sa-i luati ouale din cuibarul improvizat.


Totodata, incercati sa nu-i mai dati atentie si sa lasati pasarea in colivie doar cu masculul, asigurandu-va ca au la indemana toate accesoriile pentru a se imperechea: stinghii, un cuibar si un bol pentru imbaierea ambilor parteneri. Colivia trebuie sa fie suficient de mare pentru ambele pasari (minim 50X50X120cm).


Numai bine,
Informaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »