No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pasari Categorie
Boli si afectiuni Proprietate

Pune o întrebare: ioana1988

Specialist: Animalutul.ro

Întrebare:

Buna ziua! Am un canar mascul, rosu (portocaliu aprins), care canta f frumos, pana acum cateva zile. Nu neaparat faptul ca nu mai canta ma nelinisteste, dar este apatic, ii cad fulgii rau de tot si are in zona pieptului deja o culoare galbuie (el nu a fost niciodata asa). Am observat si excremente cu sange. Pare sa manance seminte, dar mai mult ii place sa se joace in cutia cu grid. Pare foarte slabit. NU stiu ce sa ii fac si mi-e frica sa nu moara. Pentru tipul asta de animal este foarte greu sa gasesti un medic, sunt foarte sensibile si te simti cumva neputincios. regulile de igiena le respect cu sfintenie, apa i-=o schimb zilnic, asternutul la fel, mancarea i-am dat-o ca la carte evitand combinatiile, totul cum trebuie... este singur deci nu avea cum sa ia vreo boala de la alta pasare....Răspuns:

Buna,


De obicei canarii devin apatici si isi pierd penele in perioada de naparlire, care are loc in vara-toamna. In aceasta perioada, multi crescatori isi hranesc pasarile cu oua fierte in care sfarama coaja, pentru a suplimenta dieta cu calciu si vitamine. Naparlirea e un proces stresant pentru orice fiinta, mai ales pentru un canar. De obicei, devin apatici, nu canta si isi pierd penele in acest timp. Cu cat dieta contine mai mult calciu, cu atat naparlirea se va finaliza mai rapid. Puteti sa-i dati si morcovi fierti pentru a redobandi acea culoare portocalie aprinsa  de care spuneati. Totodata, lasati-l sa se bucure si de soare, intrucat in asa fel asimileaza alte vitamine. Dar acoperiti o parte din colivie, pentru ca pasarea sa se poata si retrage la umbra atunci cand are nevoie.


Daca nu e vorba de naparlire, atunci poate fi un factor de mediu care-l streseaza. Diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte, de cel putin 10 grade, ii pot produce astfel de stari. Daca in camera sunt curenti de aer care-i strabat colivia, ii pot influenta starea.


In privinta cantatului, puteti sa cautati pe youtube cateva clipuri cu cantece de canari si sa lasati canarul sa le asculte. De multe ori masculii canari percep cantecele altor pasari drept forme de dominanta si vor incepe sa cante, pentru a-si demonstra suprematia.


In privinta excrementelor cu sange, mai indicat e sa discutati cu medicul veterinar pentru cateva analize de rutina. Puteti merge la facultatea de medicina veterinara din Bucuresti, daca sunteti din capitala sau la orice facultate de medicina veterinara din orasele mari.


Numai bine,
Informaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »