No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Caini Categorie
Boli si afectiuni Proprietate

Pune o întrebare: roxo

Specialist: Animalutul.ro

Întrebare:

Buna ziua,


Vecinul meu de la tara avea 3 caini. Acum 3 saptamani un caine a murit: s-a comportat normal toata ziua, seara a pus botul pe labe in fata intrarii si a doua zi l-au gasit mort in aceeasi pozitie. Acum o saptamana a murit si al doilea caine: s-a purtat normal toata ziua si dimineata l-au gasit mort. Cand i-au ingropat le-a curs putin sange din bot si atat. Au banuit ca ar fi fost otraviti dar nu ne-au anuntat ca au murit cainii, am aflat abia ieri. Acum mai au un caine care nu da dovada de vreo boala. As vrea sa va intreb ce boala ar fi putut avea si pentru faptul ca sotul meu acum 4 saptamani a fost muscat (de al doilea caine care a murit). Ne-au spus ca toti cainii sunt vaccinati si sotul meu a facut un vaccin antitetanos. De la spital unde l-au pansat si unde au cusut rana, nu au stiut ce analize sa ne recomande sa facem, dat fiind ca vecinii de la tara nu vor sa faca nici un fel de analize la caine.


Va multumesc pentru intelegere.Răspuns:

Buna,


E foarte posibil sa fie vorba de otrava intrucat animalele au murit foarte rapid. In cazul otravirii nu aveti de ce sa va faceti griji in ceea ce-l priveste pe sotul dvs. Daca un animal a fost otravit va prezenta salivatie excesiva, colici, va vomita, va avea diaree, hemoragii si va prezenta chiar si hemoragie la nivelul gurii dupa ce a murit.


Rabia e o boala mortala care trebuie observata in timp: animalul devine fie timid (daca era prietenos, devine dintr-o data retras), fie violent, agresiv, e nelinistit, saliveaza in exces si in cele din urma paralizeaza, acesta fiind adeseori ultimul simptom.


La om rabia are o perioada de incubatie de 4-6 saptamani in care omul nu prezinta simptomele bolii. Insa amorteala locului unde a fost muscat, durere, temperatura, senzatia de gat uscat, dureri abdominale, anxietate sau agitatie, sunt simptomele care expun prezenta bolii. Ulterior persoana infectata poate prezenta frica de apa sau de aer, fluctuatii de temperatura, plus si presiune a sangelui precum si paralizie.


Analizele in cazul infestarii cu virusul rabic sunt: test cu anticorpi fluorescenti (prelevarea unei bucati de tesut din zona muscaturii, expusa la virus), test de polimerizare in lant (test care afla ADN-ul proteinelor din virusul rabic) care poate fi facut din tesutul infectat sau saliva (de altfel, saliva este factorul care face posibila transmiterea bolii la om si alte animale in urma muscaturii).


Numai bine


 
Informaţii pe aceeaşi temă:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeaşi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »