No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pregătirea lacurilor de grădină pentru iarnă

Ultima modificare: 2010-12-08 | Data publicării: 2010-02-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pregătirea lacurilor de grădină pentru iarnă
Cum reuşeşc proprietari de lacuri să-şi protejeze peştii de frigul năprasnic al iernii? Odată cu sfârşitul verii şi trecerea prea rapidă a toamnei, temperaturile scad brusc, rareori fiind mai mari de 5 °C. În astfel de situații, trebuie să pregătești lacul pentru iarnă, înainte ca peștii să moară. Dacă iarna vei avea grijă de lacul din grădină, primăvara te vei putea relaxa pe malul apei.

Dacă în sezonul cald te bucuri de aerul curat și de liniștea oferită de iazul din grădină, lucrurile se schimbă total odată cu venirea iernii. Dacă te-ai hotărât să-ţi pui la punct grădina pentru iarnă, haide să vedem ce trebuie să faci în continuare.

Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare sunt: temperatura şi oxigenul. E clar că oxigenul devine un factor problematic când lacul se îngheaţă. Grosimea suprafeţei de gheaţă (este cu găuri sau este omogenă) şi calitatea ei influenţează considerabil fluxul de oxigen între apă şi aer. Din cauza acestora, peştii, într-o măsură mică sau mare, trebuie să se lupte cu un nivel scăzut de oxigen. De asemenea, pot apărea diverse boli ale peştilor în cazul în care nu iei măsuri din timp! Încearcă să eviţi îngheţarea lacului. Ce e de făcut? Lucrările de mentenanţă depinde în mare, de clima locală, de mărimea lacului şi de biomasa (partea biodegradabilă a produselor) din lac.

  • Îngrijirea iazului cu peşti în timpul iernii blânde

Dacă nu avem o iarnă geroasă (temperatura nu scade prea des sub 0°C, acest fenomen este caracteristic în mai multe ţări din cauza încălzirii globale), atunci nu trebuie să vă faceţi prea multe griji. Este suficient să acoperiţi împrejurimea lacului cu o folie protectoare pentru piscine. Această metodă funcţionează şi în locurile unde climatul este mai rece şi lacul este mai adânc şi are o cantitate de biomasă neimportantă. De ce putem să facem acest lucru? Deoarece proporţional cu scăderea temperaturii se micşorează şi metabolismul peştilor de apă dulce - pentru că sunt animale cu sânge rece - şi astfel folosesc mai puţin oxigen. Astfel se explică de ce lacurile cu apă rece au un conţinut mai ridicat de oxigen şi din acest motiv peştii supravieţuiesc sub gheaţă.

 

cum sa fac sa nu inghete pestii din iazul din gradina

 

 

Să nu uitaţi nici în acest caz să întindeţi o plasă de protecţie asupra lacului, pentru a proteja apa de căderea frunzelor de pe copacii din jur. Dacă frunzele au căzut deja în lac, acestea trebuie să fie eliminate cât mai repede, în caz contrar primăvara lacul va avea o cantitate mare de spori de alge.
Plantele care nu rezistă iarna trebuie depozitate în locuri ferite de îngheţ. Nuferii, plante care s-au acomodat doar parţial climei din România, au nevoie de îngrijiri speciale împotriva îngheţului.

  • Evită îngheţarea lacului!

Pentru a preveni îngheţarea lacului, există două metode: să încălzeşti lacul, dar este o metodă costisitoare sau să faci rost de un mijloc de protecţie contra îngheţului cu care poţi să asiguri oxigenarea apei. În acest caz, e bine să izolezi instalaţia pentru a nu îngheţa în nopţile în care temperaturile scad brusc (dacă există un mecanism care învârte apa şi un aparat de filtrat, pune-le în funcţiune). Poţi să menţii în mişcare suprafaţa apei, aceasta fiind o altă metodă eficientă de a evita îngheţarea lacului dacă aerul nu este foarte rece.

 

iaz de gradina cu pesti

 

 

În cazul în care temperaturile scad sub minus 20 °C, următoarele metode sunt ineficiente. Dacă ai un lac mai mic atunci este suficient un mecanism care învârte apa. Poţi să faci o fântână arteziană care asigură mişcarea continuă şi o altă metodă eficientă este ventilarea apei cu vapori de aer.

  • Depozitează peştii într-un acvariu interior pe timpul iernii

Mulţi proprietari de lacuri sau iazuri de grădină aleg această soluţie pentru că este foarte sigură şi fără mari bătăi de cap. Peştii se pun în acvariu, mijloacele technice de curăţare a iazului îşi găsesc locul pe raftul din garaj, iar plantele se adăpostesc într-un loc protejat de frig până la sosirea primăverii. Află cum trebuie curăţat şi dezinfectat acvariul!


Tu ce zici?