No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Microciparea şi castrarea câinilor şi pisicilor din Bucureşti

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-02-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Microciparea şi castrarea câinilor şi pisicilor din Bucureşti
Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a propus un Proiect de Hotărâre prin care toate animalele de companie precum şi cele fără stăpân să fie sterilizate, microcipate şi înscrise într-o bază de date organizată de Administraţia pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân. Această măsură are ca scop principal reducerea numărul câinilor vagabonzi şi pedepsirea proprietarilor care îşi abandonează animalele pe străzile capitalei.

Conform Proiectului propus pe siteul oficial al Primăriei Municipiului Bucureşti, www.pmb.ro, toate animalele de companie din capitală care au depăşit vârsta de 6 luni vor fi sterilizate, crotaliate şi incluse într-o bază de date folosită la nivel de capitală. Art. 11 al hotărârii precizează:

(1)"Persoanele fizice şi juridice care deţin câini şi pisici în vârstă de peste 6 luni, în incinte private, fără drept de montă şi neînregistrate în cadrul Asociaţiei Chinologice, au obligaţia de a le steriliza, identifica şi înregistra în baza unică de date a Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri."

(2)"Persoanele fizice şi juridice care deţin câini şi pisici în vârstă de peste 6 luni, în incinte private cu drept de montă înregistrate în cadrul Asociaţiei Chinologice şi Felinologice, au obligaţia de a le identifica şi înregistra în baza unică de date a Administrării pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri."

"Identificarea câinilor care au stăpân se va face prin microcipare, iar a celor fără stăpân prin microcipare şi crotaliere la urechea stângă în cazul câinilor şi prin microcipare în cazul pisicilor maidaneze", se mai precizează în proiect.

Practic proiectul de hotărâre vizează reducerea abandonului pe străzi a puilor rezultaţi în urma împerecherilor accidentale. E ştiut faptul că nu de puţine ori aşa zişi iubitori de animale au aruncat (şi încă practică acest lucru) pe stradă puii născuţi de câinele sau pisica de casă în speranţa că aşa scapă de o problemă. Această măsură va afecta adevăraţii iubitori de animale, care au grijă ca prietenii noştri cu blană să nu se reproducă la voia sorţii.

Din păcate, proiectul scapă din vedere un aspect important al montei: pentru ca un animal să obţină dreptul de montă, trebuie să împlinească vârsta de 12 luni, în funcţie de rasă şi specie. Pe de altă parte, însă e lesne de înţeles că un animal fără stăpân nu va aştepta vârsta de 1 an pentru a se reproduce.

Se doreşte responsabilizarea proprietarului de animale. De asemenea, animalele pierdute vor fi mai uşor găsite printr-un sistem bine pus la punct, în cazul în care această bază de date va fi funcţională.

În cazul animalelor fără stăpân, acestea vor fi amplasate în adăposturi speciale, înfiinţate din fondurile Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân, unde vor fi sterilizate, deparazitate, vaccinate, crotaliate şi apoi eliberate înapoi în societate, evitându-se zonele parcurilor şi a pieţelor. Animalele bolnave vor fi eutanasiate.

Fireşte, toate aceste măsuri vor fi vegheate de către Asociaţiile pentru Protecţia Animalelor, organizaţii care vor avea grijă ca acele animale sănătoase să poată fi adoptate. O atenţie specială se va acorda adăposturilor, unde se vor veghea metodele practicate pentru eutanasierea animalelor bolnave.

Persoanele care nu îşi vor înregistra animalele de companie în registrul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân (ASAS) în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, riscă o amendă de 500 de lei. De asemenea, în cazul în care stăpânii îşi lasă animalele de companie pe domeniul public, fără a fi supravegheate, riscă o amendă cuprinsă între 200 şi 400 de lei.

Pe străzile din Bucureşti trăiesc peste 30.000 de câini vagabonzi.


Tu ce zici?