No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Asigurarea pentru pisici

Ultima modificare: 2010-05-11 | Data publicării: 2010-03-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Asigurarea pentru pisici
O cititoare anonima ne-a scris la redactie ca ar dori sa incheie o asigurare pentru pisica sa. In ultimul deceniu, a acumulat cateva experiente in acest sens si doreste le impartaseasca si voua, cititorilor Animalutul.ro. Iata povestea dansei:

Sa-mi asigur pisica?

Cred ca parerea mea despre asigurare si atitudinea asiguratorilor este justificata. Cu un deceniu in urma imi placea sa merg la expozitii de pisici, pentru ca la fel ca si la expozitiile de caini, acolo intalnesti specii rare, pe care nu le vezi in fiecare zi. La o astfel de expozitie, am vazut pentru prima data o pisica frumoasa rasa Sphynx.
Expozantii au fost foarte draguti si prietenosi si au raspuns la intrebarile puse de vizitatori. Intrebarea mea era daca atatea pisici frumoase si nobile au asigurare? Raspunsul m-a surprins, pentru ca a fost negativ, pentru ca societatile de asigurari nu ofera un astfel de serviciu.
De doi ani am primit de la sotul meu o pisica mult dorita. Imediat am pus mana pe cartea de telefoane si am sunat pe toti asiguratori aflati din carte. Pentru ca de la ultima expozitie la care am fost au trecut 8 ani,  asa ca am sperat ca lucrurile s-au schimbat. Dar nu.
Tot raspunsuri negative am primit, de altfel mi-au declarat ca nu este planificata sa introduca asigurare de animale. Dupa o lunga asteptare, un prieten care se ocupa de asigurari mi-a spus ca din pacate inca nu se poate incheia o asigurare totala, dar exista o modalitate de a asigura felina la un anumit nivel.
In cadrul asigurarii de casa, a reusit sa creeze o taxa pentru jaf si furt, dar nu e o suma prea mare in cazul in care se comite o spargere si felina ar pati ceva.

Recent a aparut pe piata o companie noua de asigurari. Din moment ce eu inca nu am renuntat  la ideea de a-mi asigura pisica, i-am contactat. Ofereau asigurare de animale, insa doar pentru cele de reproducere (ferme-gospodarii) si in afara de astea, doar pentru caini. Agentul de vanzari probabil a fost surprins de intrebarea mea, referitoare la diferenta dintre un caine si o pisica, intrucat in diverse cazuri valoarea ideologica poate fi la fel de mare. Nu a stiut ce sa raspunda, dar mi-a promis ca ma va suna altadata. Si am ramas cu promisiunea.

Totusi nu am renuntat ...

Poate fi asigurata fiecare rasa de pisici cu varsta de peste 1 an, care are vaccinurile si hartiile in regula, are rasa omologata si a trecut printr-o examinare preliminara de catre un medic veterinar? De ce doar pentru animalele peste 1 an? Riscul este chiar mai mare pentru pisicile mai tinere. Reprezinta suma de asigurare valoarea reala a animalelor pe piata? Pe ce motive? Consider ca acel contract de vanzare trebuie sa contina ce scriem noi. Animalele care nu au fost cumparate, dar pentru proprietari au aceeasi valoare ideologica, nu pot fi asigurate?

Excluderi de risc: Nu sunt reglementate de catre asigurator, despagubiri in cazul in care mortalitatea este datorata medicului veterinar (ex: accident de vaccinare, practice chirurgicale incorecte) sau in cazul in care decesul apare din vina materialului folosit. Cine este responsabil pentru a afla din ce cauza s-a intamplat aceasta tragedie? Si daca se dovedeste, ca medicul veterinar sau vaccinul este responsabil, atunci a cui responsabilitate este: a medicului sau a producatorului vaccinului? Contractul existent se semneaza, dar moartea din cauza unei boli tinute secret, nu se restituie.

Cine poate dovedi, de ex. ca pisica a fost infectata cu virusul FeLV sau FIP, daca inainte nu s-a facut un control al starii de sanatate sau daca a fost inainte infectat de a semna contractul? Ori in cazul in care testul este pozitiv, se poate dovedi ca din cauza vaccinului, pentru a preveni infectia, au fost indusi anticorpii?

Pentru pisicile care au complicatie la fatare, despagubirea este valabila doar pentru mama, deoarece asigurarea in cazul pisicilor tinere sub 1 an, nu poate fi incheiata. Costul aceleiasi familii de pisici, poate fi egal cu cel pentru o pisica adulta, pentru ca se nasc mai multi puisori.

Din pacate si la societatile de asiguratori, conceptia este ,,un profit repede", ca si in cele mai multe magazine. Insa, pe termen lung o achizitie mai mica si un profit mai mic ar oferi o baza mai sigura. Cred ca avem inca mult de invatat. Trebuie sa ne dezvoltam pentru a ajunge la un nivel la care nu numai aceste obiective sunt importante. Sper ca si asiguratorii vor ajunge la aceasta pozitie cat mai curand si  vor considera ca merita sa fie facuta si asigurarea animalutelor de companie.


Tu ce zici?