No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Specii de viermi

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Specii de viermi
Viermii sunt niste vietati utile pamantului. Exista o diversitate de specii, adaptate mediului in care traiesc.

Viermii inelati

Acesti viermi au corpul impartit in inele sau segmente si poarta numele de viermi inelati sau anelide. Ei  traiesc in apa dulce sau sarata. In aceasta categorie sunt incluse ramele si multe alte specii. Au corpul acoperit cu peri, iar unii au flapsuri care seamana cu niste picioare. Se deplaseaza prin miscari serpuite sau schimbandu-si forma segmentelor. Exista cel putin 13 000 de astfel de specii de viermi inelati. Unii dintre ei stau permanent intr-un ascunzis si prind orice hrana se afla la indemana, pe cand altii isi cauta in permanenta hrana.

 • Raspandire: Europa, tara de origine, si in multe alte parti ale globului.
 • Dimensiune: lungimea pana la 30 cm.

Lipitoarea Medicinala

Lipitorile sunt viermi inelati care se hranesc cu sange si traiesc in locuri umede. Corpul lor este ca o ventuza si turtit la extremitate. Astfel reuseste sa se deplaseze si sa se agate de animale. Lipitoarea care se hraneste cu sange impiedica coagularea acestuia. In secolul trecut, doctorii foloseau frecvent lipitori pentru a lua sange pacientilor, crezand ca astfel pot ameliora sanatatea acestora.

 • Denumirea stiintifica: Hirudo afficinanalis
 • Dimensiuni: lungimea pana la 40 cm.

Viermele rosu

 

poza viermi
http://www.flickr.com/photos/timothymnz/4185597207/

Acesti viermi traiesc pe fundul apelor statatoare si al paraielor. Se afunda in mal si stau cu capul in jos, ondulandu-si corpurile in apa pentru a avea oxigen. Sunt atat de eficienti la colectarea acestuia, incat pot supravietui si in ape poluate, in care cantitatea de oxigen este scazuta.

 • Denumire stiintifica: Tubifex Tubifex

Rama

Ramele sunt unele dintre cele mai utile animale de pe Pamant. Sapandu-si tunele in pamant, ele inghit particule de sol si digera orice resturi pe care acesta le-ar contine. Cand vremea este umeda, ramele trag frunze sub pamant si se hranesc cu ele. Acest mod de hranire amesteca solul, mentinandu-l fertil. Ramele sunt mai active pe vreme calda si umeda, cand se tarasc la suprafata pentru a se reproduce. Fiecare rama are organe de reproducere atat masculine, cat si feminine. Rama are mici perisori pe tot corpul, care o ajuta sa se tarasca pe sol.

 • Denumire stiintifica: Lumbricus terrestris
 • Dimensiuni: pana la 15 cm.

Viermele de coral

Acest vierme traieste in recifele de corali si sta mai mult ascuns in crapaturile acestora. Pentru a se reproduce, dispune de un anumit segment al cozii, plin cu sperma sau oua. Intr-o singura noapte din an acest segment al cozii se desprinde si ajunge la suprafata apei. In zori segmentele crapa, ouale sunt fecundate in apa si ciclul biologic al viermelui reincepe.

 • Denumire stiintifica: Eunice viridis
 • Raspandire: Oceanul Pacific.

Viermele-paun

Cand se hraneste  seamana mai mult cu o floare decat cu un vierme. Taieste sub apa, intr-un tub din mal si nisip care se inalta vertical de pe fundul marii. Pentru a se hrani intinde niste tentacule delicate aflate in varful tubului si prinde tot ce poate servi drept hrana. Daca sunt atinse sau daca pe deasupra lor trece o umbra, tentaculele se retrag la adapostul tubului.

 • Denumire stiintifica: Sabella pavonina
 • Raspandire: Oceanul Atlantic, Marea Mediterana
 • Dimensiuni: pana la 25 cm lungime, inclusiv tubul

Viermele-zdreanta

Acesti viermi traiesc in malul de pe tarmul marii. Ei se deplaseaza cu ajutorul unor prelungiri asemanatoare unor picioruse, cautand crevete si alte animale mici pe post de hrana. Spre deosebire de rame, Nereis diversicolor are maxilare puternice, iar exemplarele de talie mai mare pot perfora pielea umana. Ca si Arenicola marina, acesti viermi sunt importanti pentru pasari precum ploierul, care are ciocul lung, necesar pentru procurarea hranei din mal sau nisip.

 • Denumire stiintifica: Nereis diversicolor

Tu ce zici?