No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Parazitii animalelor

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Parazitii animalelor
Parazitii sunt viermi care se traiesc in interiorul gazdei. Acestia sunt periculosi si pentru oameni, deoarece pot fi contactati foarte usor in lipsa unei igiene corespunzatoare.

Viermi lati si viermi cilindrici

 

Un vierme este un animal lung, cu corpul moale si lipsit de picioare. Multi viermi traiesc in apa sau pe sol, insa unele specii sunt parazite, adica traiesc pe alte fiinte vii sau in interiorul lor. Viermii lati sunt cei mai simpli viermi. Ei au un corp plat, care poate fi subtire ca o foaie de hartie. Acest grup include paraziti ca tenia sau viermele de galbeaza, precum si specii libere. Viermii cilindrici sau nematodele au corpul cilindric. Multi dintre ei sunt paraziti si traiesc in corpul multor animale-gazda.

 

Tenia canina

 

 

poze caini bolnavi

Tenia este un vierme lat, deosebit de adaptat, care traieste ca parazit in corpul unui numar mare de specii de animale, precum si in corpul uman. Tenia canina are un corp mic si rotund, prevazut cu cateva siruri de carlige. Corpul in forma de panglica este impartit in 150 segmente, fiecare continand mii de oua. Tenia isi foloseste carligele pentru a se agata de interiorul intestinelor si traieste din absorbtia unei parti a hranei digerate de caine. Pe masura ce tenia se hraneste, segmentele extremitatii corpului ei se desprind impreuna cu ouale pe care le contin. Daca sunt inghitite de larve de purici, ouale de tenie dau nastere la alti viermi.

  • Denumire stiintifica: Dipylidium caninum
  • Raspandire: pe tot globul
  • Dimensiunl: pana la 50 cm lungime

 

Viermele de galbeaza

 

 

poza oaie

Este un mic parazit lat care se hraneste cu sangele sau cu celulele corpului animalului-gazda. Ataca oile si vitele, putand in egala masura infesta si omul. Se raspandeste atunci cand ouale lui sunt inghitite de un melc de apa statatoare. Ouale dau nastere la larve, care in cele din urma parasesc melcul, fiind inghitite de oaie. Larvele migreaza spre ficatul animalului, unde devin viermi adulti. Omul se poate infesta atunci cand consuma plante nespalate care cresc in locuri unde traiesc melcii de apa statatoare.

  • Denumire stiintifica: Fasciola hepatica
  • Raspandire: pe tot globul
  • Dimensiuni: pana la 2 cm lungime

 

Limbricul (parazit al pisicii)

 

Arata ca niste fire de ata si are corpul subtire si gura ascutita. Cele mai mari specii parazite, care traiesc in corpul balenelor, ajung la 9 m lungime. Limbricul pisicii traieste in intestinele acestui animal. El se transmite de la o pisica la alta atunci cand ouale lui sunt ingerate. Limbricul se poate reproduce si in corpul uman. Acest lucru reprezinta un pericol, astfel incat este foarte necesar sa se respecte regulile de igiena.

  • Denumire stiintifica: Toxocara eati
  • Raspandire: pe tot globul
  • Dimensiuni: pana la 15 cm lungime

Tu ce zici?