No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Echilibrul, miscarea si al 6-lea simt al pisicilor

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Echilibrul, miscarea si al 6-lea simt al pisicilor
Pisicile, acrobate excelente, au acest statut datorita echilibrului si miscarii specifice. Totodata resimt vibratii nepercepute de noi, oamenii, ceea ce le confera asa-zisul "al 6-lea simt".

Echilibrul

Urechea interna, sediul sistemului vestibular care regleaza simtul echilibrului, este responsabila pentru abilitatea de acrobat a pisicii. In cazul omului, o mare parte din acest simt este reglat la nivel inconstient, astfel incat nu-i acordam o mare importanta. Cine practica sporturi, insa, descopera cu usurinta utilitatea acestei functii, dar nici cel mai bun atlet nu se poate compara cu micuta felina in ceea ce priveste agilitatea si controlul corpului.

Pisica este o perfecta masina de vanatoare, datorita extraordinarelor abilitatii de miscare: este capabila sa se catere pe suprafete aproape verticale, sa faca salturi mari atat in lungime, cat si in inaltime si sa se plimbe fara nici cea mai mica ezitare pe suprafete foarte inguste. Aceasta abilitate depinde in intregime de simtul de echilibru. In cazul pisicilor, miscarile capului, ale ochilor si ale muschilor corpului sunt partial reflexe generate de stimulii primiti de la sistemul vestibular, care regleaza echilibrul animalului. Miscarile mai complexe sunt sub controlul direct al creierului. Chiar daca este un saritor veritabil, pisica poate avea totusi probleme la coborari, pe care le executa cu ajutorul membrelor anterioare, pasind cu multa precautie si tinand capul sus.

Doar felinele arboricole precum leopardul, pot cobori cu capul in jos si se pot arunca de la inaltime asupra prazii.

Miscarea

 

poza pisica
Foto: http://www.flickr.com/photos/turtlemom_nancy/595864133/

Miscarile pisicii coincid cu natura sa de vanator, in special in urmarirea prazilor care se deplaseaza cu rapiditate. Corpul sau trebuie astfel sa fie capabil de a accelera cu mare viteza, de a tasni rapid din locul in care se afla si de a reactiona prompt. In afara de asta, miscarea trebuie sa fie silentioasa, pentru a-i permite pisicii sa-si atace prada fara sa se faca auzita. In acest scop, animalul trebuie sa poata face si salturi atletice. Si pentru ca felina de prada trebuie sa-si economiseasca energia in vederea actului final, va merge consumand minimum de energie. Isi misca membrele oarecum in diagonala: membrul posterior stang, urmat de membrul anterior drept si membrul posterior drept, urmat de membrul anterior stang. Membrele nu se misca simultan, dar cele posterioare se misca usor, anticipand miscarea celor anterioare.

Centrul de greutate se afla situat spre cap, membrele anterioare sustinand structura corpului si exercitand un efect usor intarziat. Pisica merge pe varful degetelor: o configuratie anatomica ideala pentru alergare.

Al saselea simt

Au pisicile, asa cum se spune, un al saselea simt? Este posibil ca pisica sa posede simturi naturale hipereficiente, care sa ii permita sa descopere lucruri pe care noi, oamenii, nu le putem individualiza. Cand, de exemplu, pisicii de langa noi i se ridica blana de pe spate, ea de fapt reactioneaza la vibratii pe care noi nu le putem percepe. O asemenea abilitate a fost dezvoltata cu siguranta acum foarte mult timp, ca mijloc de supravietuire, conferindu-i pisicii un plus de siguranta.

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?