No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

De ce au disparut porcii din Babilon?

Ultima modificare: 2010-09-06 | Data publicării: 2010-09-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
De ce au disparut porcii din Babilon?
In Orientul Mijlociu, porcul a fost considerat un animal de casa obisnuit pana la jumatatea primului mileniu inaintea erei noastre. De ce nu a mai fost si cum a ajuns sa fie interzis in doua dintre cele mai mari religii ale acestei zone?

Antropologii francezi au incercat o abordare noua a acestei intrebari. In mileniul III si II inaintea erei noastre, porcul era un animal obisnuit in Orientul Mijlociu. Oare de ce apare in Biblie si, mai tarziu, in Coran, fiind un animal interzis? Spre deosebire de viziunile precedente, conform carora acest fapt era cauzat de mediul inconjurator si de economie, in numarul din martie al revistei "L'Histoire", Brigitte Lion si Cécile Michel, care colaboreaza cu universitatea din Paris, abordeaza subiectul dintr-o alta perspectiva.

Astazi, in Orientul Mijlociu si in imprejurimi, porcul este practic necunoscut din motive religioase, insa in mileniul III si II inaintea erei noastre era crescut ca animal de casa, conform descoperirilor din acea perioada.

Inca din mileniul XIX, Orientul Mijlociu a fost considerat unul dintre centrele de domesticire (capra, oaie, bovine, porc etc.). Pana in ziua de azi stiinta s-a ocupat prea putin cu animalele care fac parte din familia porcinelor (Suidae), in primul rand din cauza zonelor risipite, desi chiar acestea dovedesc existenta animalului in intreg Orientul Mijlociu (Mesopotamia, Anatolia, Iran).

 

femela cu purcei

 

Porcul a ocupat un loc special in randul animalelor domestice din multe puncte de vedere: a fost crescut doar pentru carne si grasime, spre deosebire de celelalte animale, care erau crescute pentru lana, lapte, piele si ca animale de povara. Pielea de porc a fost intrebuintata in doar cateva zone ale Orientului Mijlociu.

Porcul a fost crescut in libertate doar pe mosiile mai mari, in cireada numeroasa. Era mai populara cresterea catorva exemplare in jurul casei, in semi-libertate. Era diferit de celelalte animale domestice si prin faptul ca era omnivor, de aceea era hranit mai ales cu resturi.

 

In primul mileniu nu era permis consumul carnii de porc


Documentele scrise se refera uneori la porc intr-un sens peiorativ. Incepand cu al doilea mileniu inaintea erei noastre, aceasta judecata anticipeaza schimbarea de rol din punct de vedere social si cultural. Pe atunci, atributele negative inca nu afecteaza celelalte animale domestice, cum ar fi pisicile sau cainii.

Insa in primul mileniu inaintea erei noastre, in unele zone, porcul este considerat deja un animal necurat. Textele religioase il considera simbolul murdariei, prostiei si necuratului, asemenea cainelui. In calendare au fost indicate zilele in care era interzis consumul de carne de porc - dar acelasi lucru era valabil si pentru carnea altor animale.

Documente scrise dovedesc ca pana la sfarsitul mileniului VII inaintea erei noastre inca se cresteau porci in Mesopotamia. Cand au "alungat" animalul din aceasta regiune? Porcul nu este mentionat in sursele scrise din vremea imperiului noului Babilon (secolul al VI-lea e.n.), dar asta inca nu inseamna ca porcul a disparut deja in acea perioada.

 

mascul

 

Coranul si consumul carnii de porc


Inca nu am gasit raspunsul la intrebarea de ce a interzis Coranul consumul de carne de porc. Antropologii sustin ca acest fenomen se datoreaza unor cauze economice si sociale. In consecinta, cresterea porcilor nu a rentat, in comparatie cu cresterea oilor, iar nomazii ii dispretuiau pe crescatorii de porci. Cresterea lor nu era apreciata din punct de vedere social. In mod cert, clima uscata nu erau benefica cresterii porcilor, aceasta fiind potrivita pentru cresterea oilor sau caprelor.

Acesti factori existau si inainte sa apara interzicerea. Participantii unei conferinte antropologice tinute la Paris in decembrie anul trecut au considerat ca noile religii au avut nevoie sa se delimiteze in oarecare masura de celelalte religii ale regiunii. In acest sens, se poate sa se fi interzis consumul carnii de porc.


Tu ce zici?