No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cutia lui Thorndike si memoria pisicii

Ultima modificare: 2010-03-06 | Data publicării: 2010-03-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cutia lui Thorndike si memoria pisicii
Conform psihologului american Edward Thorndike, pisicile pot invata lucruri noi bazandu-se pe incercari repetate, chiar daca acestea se finalizeaza cu esecuri. Adica, chiar daca pisica va esua de 3 ori in a ajunge la jucaria din dulap, a 4-a oara va invata ca deschizand usa cu labuta va reusi! Prin experimentele cu pisici, Thorndike a reusit sa dezvolte teoria behaviorismului.

Edward Lee Thorndike a ramas celebru in istoria psihologiei datorita experimentului cu pisici. Acesta a construit o cutie ale carei iesiri erau prevazute cu diverse parghii, pentru ca animalele sa le foloseasca pentru a iesi. Cutia a devenit cunoscuta sub numele de "Cutia lui Thorndike" sau "Cutia Puzzle a lui Thorndike".

In cadrul experimentului, o pisica era pusa in cusca iar in afara acesteia, psihologul a pus o farfurie cu hrana, pentru a stimula felina. La inceput, pisicile aveau nevoie de mult timp pentru a realiza ce se intampla si pentru a gasi calea de iesire. Insa, pe masura ce experimentul a fost repetat, pisicile au gasit din ce in ce mai usor parghiile pentru a scapa din cutie. Asa a descoperit ca pisicile au memorie!

Astfel, Thorndike a propus o lege care demonstreaza ca un comportament care este intarit de o recompensa (adica de o atitudine pozitiva), va fi asimilat mult mai usor decat un comportament care nu este urmat de o recompensa sau este urmat de o atitudine negativa din partea stapanului.

Prin urmare, atunci cand doresti sa-ti inveti pisica sa nu se mai urce pe masa, e mai indicat sa o iei frumos in brate si sa o pui la castronul sau cu mancare, spunandu-i pe nume si incurajand-o sa faca mereu acelasi lucru, decat sa o certi si sa tipi la ea.

Experimentul lui Thorndike


Tu ce zici?