No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Curiozitati din lumea animalelor

Ultima modificare: 2010-04-24 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Curiozitati din lumea animalelor
Pentru ca lumea animalelor e fascinanta, am adunat laolalta cei mai mari, cei mai zgomotosi si cei mai urat mirositor reprezentanti ai necuvantatoarelor. Afla care sunt extremele din lumea animalelor salbatice!

Superlative din lumea animalelor.

  • Care este cel mai rapid animal din lume?

Mamiferul cel mai rapid este ghepardul, care in timp ce vaneaza ajunge in cateva secunde la viteza de 97-110 km/h.

ghepard cel mai rapid animal
Ghepard

  • Care este cel mai incet animal din lume?

Campionul la lenevie este, fara nicio indoiala, lenesul, animal care intr-o ora face mai putin de 2 km. In 80-90% din timpul petrecut intr-o viata este folosit la somn si digerarea pasnica a hranei. Daca nu se misca, abia poate fi observat in padure.

  • Cel mai mare mamifer marin...

Cel mai mare mamifer care a trait vreodata in lume este balena albastra. Cat de mare este acest animal? S-au vazut deja exemplare de 35-40 m, dar in general balenele albastre ating in jur de 25 m si au o greutate de 100-150 tone. Inima lor are marimea unei masini mai mici. Puii de balena se nasc cu lungimea de 7 m si se alapteaza zilnic cu 225 litri de lapte, care are un continut de grasime de 35-50%. In acest fel puii de balena albastra castiga in greutate 9 kg in fiecare zi!

poze balena albastra
Balena Albastra

  • Cel mai mare animal de uscat

Cel mai mare mamifer de pe uscat este elefantul african. Acesta atinge inaltimea de 3 m, greutatea lui fiind in jur de 5.4 tone. Acest animal de culoare gri-brun si aproape chel pe tot corpul are urechea de 1,5 m. Un lucru interesant este ca urechea seamana cu forma pe harta a Africii. In marea majoritate a timpului  manca iarba, frunze, fructe, uneori hranindu-se zilnic cu 130-260 kg de vegetatie.

poze elefant african
Elefant African

 

  • Cel mai inalt animal din lume

Girafa este cel mai inalt animal. Are 6 m si aproximativ 1270 kg. Cu toate ca e un animal foarte inalt, alearga foarte repede. Pe o distanta scurta ajunge la viteza de 56km/h. La nastere, puiul de girafa nu poate fi considerat un animal mic, avand 60 kg si 2 m inaltime. Gatul girafei este alcatuit din 7 vertebre, exact ca la oricare alt mamifer, inclusiv la om. Habitatul acesteia este in savana si este un animal erbivor.

  • Cel mai zgomotos animal...

Balenele albastre castiga din nou. Ele comunica intre ele prin sunete care pot atinge intre 155 si 188 decibeli. Totusi noi nu le auzim pentru ca traiesc in apa iar sunetele pe care le percepem sunt intre 10 si 40 Hz, urechea omului percepand doar pana la 20 Hz.

Pe locul doi se situeaza maimuta urlatoare cu mantie (Alouatta palliata), care si prin marime este cea mai mare specie din America Centrala si face parte din clasa maimutelor din Lumea Noua. Are inaltimea intre 56-92 cm, iar coada este la fel de lunga ca si corpul. Discutia dintre aceste mamifere se aude departe in padure. Masculii urla mai tare, strigatul femelelor semanand cu grohaitul porcului.

  • Cel mai mic animal din lume ...

... este soricelul pigmeu (Mus minutoides). Cantareste intre 1,5-2 gr si masoara intre 30 si 80 mm, coada masurand intre 20 si 40 mm. Acest animalut se naste orb, bazandu-se doar pe mirosul foarte bine dezvoltat.  Atinge maturitatea sexuala la 6-8 saptamani, femela dand nastere, in medie, la 3 pui dupa 20 de zile de gestatie. Se hraneste cu insecte,  viermi si plante moarte. Este vanat la randul lui de catre bufnite, vulturi si de pisici de casa. In 1974, in Tailanda, a fost descoperit liliacul bondar, care ajunge doar la 1,5 gr greutate. Astfel soricelul pigmeu este cel mai mic animal doar in Europa.

poze soricel pigmeu
Mus Minutoides

  • Cel mai urat mirositor animal ...

Animalul care miroase cel mai rau este sconcsul, cu denumirea in latina Mephitis Mephitis, care inseamna "gaz periculos". Este un membru de baza al Familiei Mustelidae si se hraneste cu soareci. Din punga care se gaseste langa anus tasneste un lichid galbui foarte rau mirositor. Jetul poate atinge chiar si 4 m inaltime,  fiind emanat in repetate randuri. Din fericire, emana acest lichid doar cand se afla in pericol. Sconcsul mai are o calitate foarte importanta: veninurile serpilor nu au efect asupra lui, cel putin nu in asa masura cum sunt afectate animalele de aceeasi dimensiune.


Tu ce zici?