No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum vad pisicile?

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum vad pisicile?
Desi nu distinge multe culori, luminozitatea, dimensiunea si miscarea unui obiect capteaza atentia felinei. Pradator din stramosi, pisica are agilitatea de a captura cu usurinta prada pandita.

Vederea

 

poza pisica
Foto: http://www.flickr.com/photos/leefotos/392279368/

Natura de vanator a pisicii este evidenta si in ceea ce priveste dezvoltarea organelor senzoriale, dintre care cele mai importante sunt vederea si mirosul. Acestea sunt utilizate pentru a individualiza si a captura prada atunci cand pisica se afla la panda sau in timpul urmaririi. Capului si pozitia ochilor sunt similare cu cele ale pasarilor de prada.

Sunt vanatori formidabili, cu ochi mari situati frontal, avand o buna vedere binoculara si permitand calculul precis al distantelor. Pisica este foarte sensibila la miscarile rapide. Fata de om, acest animal are o vedere crepusculara si nocturna, multumita densitatii maxime de bastonase, cei mai sensibili receptori vizuali. Toate acestea au, totusi, un dezavantaj: felinele au o capacitate foarte redusa in a distinge detaliile si in a diferentia culorile.

Putine culori, dar atentie incordata

 

Ochii mari garanteaza o buna vedere bicolora. Celulele care inregistreaza culoarea sunt in numar mic. Pisicile disting totusi culorile, cel putin in nuante de albastru si verde si in diverse combinatii ale acestora. Lipsa conurilor sensibile la rosu indica nu doar faptul ca, cel mai probabil, pisicile nu disting aceasta culoare, ci si faptul ca obiectele de culoare rosie le apar acestora mai intunecate decat cele albastre sau verzi.

Culoarea nu pare insa a avea foarte multa importanta pentru mustacioase fata de luminozitatea, dimensiunile si miscarea unui obiect. Eficienta vederii este sporita de tapetum lucidum, un strat de celule pozitionate imediat in spatele retinei, care reflecta lumina ramasa neabsorbita de pigmentii vizuali ai bastonaselor si conurilor. Acest efect devine evident pe timpul noptii, atunci cand ochii pisicilor sunt iluminati ca niste faruri, stralucind si reflectand lumina captata de pupilele dilatate. Pe timpul zilei, cand lumina e intensa, pupila se ingusteaza. Aceasta se poate dilata din cauza stresului sau a fricii sau se poate ingusta la loc, in semn de amenintare inainte de un atac.

Sfat: Lasa pisica libera sa duca o viata autonoma, pentru a-si recapata trasaturile de pradator, mostenite de la stramosi!


Tu ce zici?