No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Auzul, mirosul si simtul tactil al pisicilor

Ultima modificare: 2010-08-26 | Data publicării: 2010-08-26
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Auzul, mirosul si simtul tactil al pisicilor
Pisicile au anumite calitati ce le determina sa fie vanatori atat de iscusiti. Auzul, mirosul si pipaitul le ajuta sa distinga prada si sa socializeze cu alte pisici. Felinele care-si pierd mirosul au probleme de alimentatie, iar in cazul motanilor, este impiedicata reproducerea.

Auzul

 

Auzul pisicilor este deosebit de dezvoltat, asa cum este usor de constatat daca observi capacitatea de orientare a pavilioanelor auriculare. Dintre toate mamiferele, audiograma pisicii este una dintre cele mai ample, fiind de circa 10,5 octave. In cazul frecventelor joase, sensibilitatea auditiva a felinelor este similara cu cea a omului, dar este mult mai mare in cazul celor medii si inalte. Limita superioara la pisici corespunde cu cea a soarecelui. Pentru a localiza cu precizie originea unui sunet, animalele trebuie sa ramana nemiscate si sa-si orienteze pavilioanele catre sursa.

 

Mirosul

 

Mirosul este mai putin dezvoltat fata de vedere sau auz.  Acesta este utilizat de pisica pentru a decide daca accepta sau refuza un aliment. Pisicile care isi pierd calitatile olfactive au mari probleme cu apetitul, cu toaleta, iar masculii nu mai pot curta femelele. Felinele utilizeaza mirosul corpului pentru a se recunoaste si a se individualiza reciproc.

 

egyptian mau

 

La nivelul grupului, femelele isi recunosc puii, iar adultii isi semnaleaza propria prezenta, marcand teritoriul cu mirosul glandelor sudoripare si sebacee. Femelele semnaleaza masculilor disponibilitatea pentru imperechere prin intermediul mirosului, iar masculii isi marcheaza teritoriul. Mirosul individual e produs de glandele sudoripare si sebacee. Glandele sudoripare sunt prezente intre pernute, langa buze, pe barbie si la nivelul anusului.

Glandele sebacee sunt bine dezvoltate si pozitionate in anumite puncte ale corpului: pe maxilarul superior, pe preputul masculului si in partea superioara a cozii. Masculii poseda si doi noduli de glande sebacee, care formeaza un fel de buzunar pe lateralele anusului.

Toate aceste glande ajuta, in principal, la comunicarea olfactiva, semnaland, prin intermediul miscarilor de frecare si al stropilor de urina, prezenta pisicii, marcarea teritoriului si cateva caracteristici individuale, precum sexul, maturitatea si receptivitatea sexuala. Masculii si femelele tind sa marcheze in puncte precise, care apoi sunt frecvent inspectate.

 

Pipaitul

 

Pisica este dotata cu receptori tactili optimi, distribuiti pe intregul corp. Cei mai evidenti receptori sunt mustatile si firele lungi de par situate deasupra ochilor. De o importanta fundamentala sunt si membrele anterioare, dotate cu o multime de receptori mecanici, utili in timpul vanatorii si pentru a manipula mancarea.


Tu ce zici?