No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Ultima modificare: 2009-08-31 | Data publicării: 2009-05-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animăluţul potrivit pentru copilul tău
Decizia de a avea un animal de casă trebuie să fie una care să implice toţi membrii familiei, inclusiv pe cei mici. De regulă copiii sunt înnebuniţi după animalele micuţe şi pufoase însă tu, ca persoană adultă şi responsabilă, trebuie să te gândeşti de 2 ori înainte de a ceda insistenţelor celor mici.

Haide să analizăm argumentele pro şi contra în cazul posibilelor animale de casă.

Câine

Pro: sunt amuzanţi, uşor de întreţinut. Copilul poate interacţiona cu patrupedul, se poate crea o legătură strânsă între cei doi.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: au nevoie de plimbări în fiecare dimineaţă şi seară. Periodic, câinii au nevoie de vaccinuri.Dacă nu sunt dresaţi, pot deveni distructivi şi pot răni copilul.

Pisică

Pro: sunt frumoase, delicate şi independente. Au mişcări graţioase care adesea fascinează copiii, mai ales pe cei sub 2 ani. Sunt curate, îşi fac nevoile la litieră. Sunt o sursă de relaxare şi detensionare a atmosferei. Copilul şi pisica pot dezvolta o relaţie strânsă de prietenie pe termen lung.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: Pot transmite viermişori copilului. Lasă păr peste tot. Sunt capricioase. Nu pot fi conduse. Dresajul unei pisici solicită mult timp întrucât sunt foarte încăpăţânate.Pot zgâria copilul dacă sunt enervate.

Rozătoare mici precum coba, hamsteri, porcuşori de guinea, dihori.

Pro: sunt simpatice, jucăuşe, relativ uşor de întreţinut. Nu necesită plimbări în natură (excepţie făcând dihorii!), nu au nevoie de un spaţiu foarte mare unde să trăiască, nu au nevoie să fie mângâiate foarte mult, nu cer multă atenţie.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: pe cât sunt de micuţe, atât de uşor pot scăpa din cuşcă. Dacă nu ţi-ai ascuns cablurile, e lesne de înţeles ce se va întâmpla. Majoritatea rozătoarelor au o durată scurtă de viaţă, fiind adesea ţinta bolilor. Emană un miros urât. Dacă nu sunt dresate, muşcă.

Peşti

Pro: nu necesită cheltuieli neprevăzute, speciale cum ar fi vaccinuri sau analize. Cheltui mai mult la început, când îţi achiziţionezi acvariul şi sistemul de filtrare a apei. Nu au nevoie de mâncare scumpă şi greu de găsit.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: durata scurtă a vieţii. Lipsa unei interacţiuni dintre peşte şi copil. Or', un copil are nevoie de ceva cu care să se joace, cu care să alerge etc. E nevoie ca o persoană adultă să verifice mereu acvariul. Calitatea apei e foarte importantă, în caz contrar pot apărea boli.

Iepuraşi

Pro: sunt drăgălaşi, amuzanţi şi ... cam prostuţi, ceea ce înseamnă că sunt un fel de animale-clovn pentru un copil. Pot fi învăţaţi să folosească litiera. Au o speranţă de viaţă mai mare decât a rozătoarelor mici.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: trebuie castraţi/sterilizaţi în caz contrar îşi vor marca teritoriul în toata casa ta. Iar mirosul nu iese deloc uşor. Dacă nu sunt ţinuţi cum trebuie şi se sperie, se zbat foarte tare riscând să-şi rupă şira spinării.

Păsări

Pro: melodioase, amuzante, uşor de întreţinut. Sunt atât de multe specii de păsări din care poţi alege, încât îţi va fi greu să te decizi asupra uneia. Papagalii pot fi dresaţi să vorbească, să facă anumite trucuri. Hrana necesară nu e scumpă, seminţe şi grăunţe găsindu-se la magazine şi în sezonul rece. Anumiţi papagali trăiesc şi 50 de ani.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: au nevoie de multă atenţie. Papagalii de talie mare pot fi distructivi locuinţei. Dacă nu au un partener, devin depresivi, se rănesc şi îşi rănesc stăpânii indiferent. Coliviile/volierele trebuie curăţate în fiecare zi. E importantă igiena în caz contrar pot apărea boli precum psitacoza, o boală care se transmite de la pasăre la om. Copiii sunt mai vulnerabili, mai ales dacă nu au un sistem imunitar puternic.Păsările mici sunt foarte fragile, au nevoie de o atenţie specială.

Reptile

Pro: sunt urmaşii dinozaurilor. Pentru un copil, acest lucru poate fi fascinant. Nu au nevoie de spaţii mari, de hrană scumpă şi greu de găsit. Sunt foarte uşor de întreţinut.

Animăluţul potrivit pentru copilul tău

Contra: reptilele de dimensiuni mari pot fi periculoase pentru un copil. Au gheare ascuţite care îi pot zgâria iar muşcăturile lor nu sunt deloc de neglijat.Anumite specii de reptile au nevoie de hrană vie (şoareci, pui). Poate fi traumatizant pentru un copil să vadă cum un şoricel e omorât de către un şarpe. Multe reptile sunt purtătoare de Salmonella, bacterie ce provoacă tulburări digestive la om.


Tu ce zici?