No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Teraristică: Aspidelaps lubricus infuscatus

Ultima modificare: 2010-10-15 | Data publicării: 2010-01-19
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Teraristică: Aspidelaps lubricus infuscatus
Cobra Corală (lat. Aspidelaps lubricus) face parte din clasa reptilelor veninoase însă uşor de întreţinut ca animale de companie. Desigur, pentru a creşte astfel de şerpi, ai nevoie de măsuri speciale de precauţie şi de un aviz autorităţilor abilitate în acest sens.

Reptile, şi implicit şerpii, au devenit din ce în ce mai populare printre iubitorii de animale. Dacă aveai impresia că doar şerpii inofensivi pot deveni animale de companie ideale, te înşeli. Serpii veninoşi, precum viperele, au început să-şi facă simţită prezenţa în terariile pasionaţilor.

 

Ce trebuie să fac pentru a creşte vipere şi şerpi veninoşi?

 

În primul rând, e nevoie să cunoşti legislaţia în vigoare, să te informezi temeinic în legătură cu speciile de reptile veninoase pe care vrei să le ţii în terariu şi, nu în cele din urmă, să primeşti aprobări din partea autorităţilor competente, în speţă o autorizaţie specială de la Direcţia Sanitar-Veterinară Judeţeană sau a municipiului Bucureşti. În privinţa şerpilor din import, se impun anumite condiţii speciale, documente specifice care trebuie să ateste scopul aducerii acestor vietăţi, cât de periculoase sunt pentru om şi mediul înconjurător şi dacă se află sau nu pe Lista Roşie a Animalelor pe Cale de Dispariţie.

 

Cobra Corală Namibiană - Aspidelaps Lubricus Infuscatus

 

Revenind la Cobra Corală, momentan acest şarpe este permis în ţări care au o legislaţie clară în privinţa acestor animale, ţări precum Ungaria, Germania, Olanda sau Austria. Aspidelaps Lubricus Infuscatus face parte din clasa Aspidelaps Lubricus şi provine din provincia Cape, Namibia.

Aspidelaps Lubricus Infuscatus
Aspidelaps Lubricus Infuscatus

 

Măsoară între 30 şi 60 de cm, e un şarpe uşor de întreţinut însă agil şi periculos. Se remarcă datorită coloritului cu nuanţe de portocaliu şi galben cu dungi negre pe cap şi gât.

 

Temperamentul cobrei Aspidelaps Lubricus Infuscatus


Când se află în poziţie de atac se pot vedea sub gât dungile albe şi negre. E un animal nocturn, în timpul zilei se îngroapă în substrat iar noaptea iese "la atac", asemenea prădătorilor. Provine din zone nisipoase, cu păduri deschise, savane, ceea ce înseamnă că şi substratul din terariul acestui şarpe va recreea atmosfera naturală.

Şarpele Aspidelaps lubricus Infuscatus e o reptilă extrem de frumoasă şi datorită asemănării cu Naja, cobra indiană. E un prădător rapid, se ridică de la sol până la 10-15 cm şi când se simte ameninţat sau deranjat de ceva, se înfoaie şi ia poziţia de atac.

 

Terariul cobrei Aspidelaps Lubricus Infuscatus

 

Această reptilă veninoasă fascinante are nevoie de un terariu mare cu deschidere laterală. Substratul este compus din nisip. Mănâncă rozătoare, gecko, alte specii de şopârle şi şerpi, şoareci sau păsări mici. În captivitate vor mânca si şoareci congelaţi şi serviţi decongelaţi.

 

Veninul cobrei:

 

Nu se cunosc multe detalii legate de mortalitatea veninului, însă crescătorii profesionişti au apreciat că e la fel de periculos precum veninul unei cobre indiene. Din fericire, datorită dimensiunii sale, Cobra Corală secretă o cantitate mică - între 25 şi 70 mg. de venin lichid.

Nu există antidot!

 

Reproducere:

 

Cobrele Corale hibernează la temperatura de 20 de grade Celsius. Perioada de hibernare durează 2 luni. Femela depune între 3 şi 11 ouă care vor ecloza după 60-70 de zile. La naştere puii măsoară între 14 şi 18 cm.

Atenţie! Şerpii veninoşi nu reprezintă o joacă de copil! Tocmai din această cauză există legi şi regulamente privitoare la deţinerea unor animale veninoase în societate!


Tu ce zici?