No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Soparlele Anolis

Ultima modificare: 2010-12-03 | Data publicării: 2010-08-27
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Soparlele Anolis
Anolisul este o reptila intalnita cu precadere in Statele Unite ale Americii, mai ales ca animal de companie. Nu e pretentioasa, e usor de ingrijit si nu cere atat de mult timp precum o pisica sau un caine. Cea mai populara specie din clasa acestor reptile este anolisul verde.

Exista preste 400 de specii de soparle din genul Anolis, raspandite mai ales in zona Americilor si a Insulelor Caraibe. Uneori sunt numite "cameleoni americani", dar capacitatea lor de a-si schimba culoarea este foarte limitata. Doar cateva specii sunt potrivite ca animale de companie, fiind destul de populare. Speciile mai mici sunt mai usor de intretinut si potrivite pentru stapanii neexeperimentati.

 

Specii de soparle

 

  • Anolisul verde sau Anolis Carolensis, uneori cunoscut sub denumirea de Anolis de Bahamas sau Anolis cu gatul rosu (cu referire la gusa rosie sau roz, prezenta la toate exemplarele masculine din specia Anolis) este cel mai des intalnit. Atinge lungimea de aproximativ 20 cm si este specia cea mai populara in randul crescatorilor.
  • Anolis equestris este o specie de talie mare care ajunge pana la 50 cm lungime, raspandita mai ales in Florida si Cuba. E presupune mai eforturi domesticirea acestei specii. Denumirea ii vine de la forma coloritului, care se aseamana cu un ham pentru cai. Exista numeroase alte subspecii.
  • Anolis sabanus este orginara din Insula Saba din Antilele olandeze. Este mai mica decat Anolisul verde si are, de obicei, culoarea maro si gusa galbena.
Anolis equestris
Anolis equestris

 

  • Anolis sagrei sau Anolisul maro este diferit de alte specii nu doar prin faptul ca are culoarea maro inchis, ci si pentru ca in salbaticie traieste pe uscat sau prin tufisuri si arbusti, unde isi depune si ouale. Femelele sunt mai mici decat masculii, avand aproximativ 12 cm, respectiv 17 cm.

 

Terariul pentru anolis


Majoritatea soparlelor sunt cataratori iscusiti si traiesc cel mai bine in terarii amenajate, unde se pot catara in voie. Cu cat mai mare este terariul, cu atat mai bine! Este indicat sa populezi cusca de la inceput cu un mascul si doua-trei femele. Masculii se lupta intre ei, dar si femelele pot deveni competitive unele cu altele.

60 cm latime si 150 inaltime sunt dimensiunile minime pentru un terariu suficient pentru fiecare soparla, pentru a evita certurile teritoriale. Intr-un terariu mai mare, aceste specii de reptile pot fi tinute impreuna cu broaste mici sau alte soparle de marime similara, daca nu sunt specii agresive. Terariul unui anolis se ingrijeste in acelasi mod cum se curata si terariul unei soparle obisnuite.

O idee interesanta de utilizare a Anolisului maro este aceea de a-l tine in sera, unde poate ajuta la indepartarea insectelor daunatoare. Aceasta specie nu se poate catara suficient de sus ca sa evadeze prin gurile de ventilatie sau gaurile din acoperisul serei, dar trebuie sa-i asiguri un climat mai rece decat climatul sau natural.

anolis

 

Ce mananca un anolis?


Din dieta unui anolis nu trebuie sa lipseasca insectele. Anolisul equestris, fiind mai mare, consuma chiar si bucati mici de carne. Ocazional, mananca si bucati de fructe. Pentru a-i asigura aportul zilnic de lichide, pulverizeaza apa pe pielea soparlei in fiecare zi. Speciile de talie mica nu vor bea apa din vasele speciale.


Tu ce zici?