No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre anaconda

Ultima modificare: 2010-08-25 | Data publicării: 2010-08-25
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Despre anaconda
Desi culoarea variaza, anaconda are, in general, pete negre (anaconda verde are cele mai mari astfel de pete). Acestea ilustreaza adaptarea reptilei la habitatul mlastinos in care traieste, ajutand-o sa se camufleze. Se estimeaza ca lungimea ei ajunge pana la 3,4 m.

Habitatul

 

Anaconda traieste in America de Sud (de-a lungul bazinelor Amazonului, bazinului Orinoco-ului si in Guiana) si in Trinidad.

 

Comportamentul


Multe din fotografiile cu anaconde le arata agresivitatea pe care o au in captivitate, cu toate ca ele nu mananca oameni. Totusi, sunt des intalnite in comertul cu animale exotice.

 

muscatura de anaconda
Muscatura de anaconda

 

Anaconda ataca, de obicei, cand sta ascunsa. Vaneaza pe malurile apelor, asteptand ca prada sa vina pentru a bea apa. Cu o singura muscatura o trage sub apa si o ineaca. Dieta ei este compusa, in special, din pesti, insa vaneaza si pasari, caprioare de statura mica, porci mistreti si rozatoarele de pe uscat. Anacondele au un orificiu special in jurul falcilor care le ajuta sa inghita animalele mari (pana la 1,8 m). Unei mese de o asemenea dimensiune ii trebuie mai multe saptamani ca sa fie digerata. Oamenii de stiinta cred ca femelele anaconda au nevoie de mai multa mancare pentru a rezista perioadei lungi de gestatie (care tine 6 luni). In cazul in care femelele nu gasesc surse de hrana, isi pot devora masculii, care sunt mai mici decat ele.

Anaconda mai este cunoscuta si sub numele de „boa de apa".

 

Specii de anaconda


  • Anaconda verde (Eunectes murinius) - cea mai mare specie
  • Anaconda boliviana (Eunectes beniensis)
  • Anaconda cu pete intunecate (Eunectes deschauenseei)
  • Anaconda galbena (Eunectes notaeus)

Lungime

Anacondele au intre 4,5 si 9 metri.

Greutate

Acesti serpi pot avea greutati cuprinse intre 90 si 135 de kg, insa pot sa depaseasca aceste valori.

Durata de viata

peste 30 de ani.

 

anaconda prin iarba
Anaconda prin iarba

Hrana


Anaconda mananca pesti, aligatori, pasari, caprioare mici, rozatoare si broase testoase.

Boa de apa este un nume alternativ pentru anaconda, o specie acvatica. Acest sarpe este intalnit  rareori in zonele unde nu exista apa, mlastini sau padurea tropicala, acestea fiind locurile in care ii place sa traiasca si sa vaneze. La fel ca in cazul crocodilului, narile anacondei sunt pozitionate in varful botului, pentru a putea respira cu usurinta atunci cand inoata.

Speciile de anaconda variaza in ceea ce priveste culoarea si marimea. Petele negre de pe spatele anacondei se combina cu culoarea lor generala intunecata pentru a realiza un camuflaj bun in vegetatia densa si uda in care traieste.

Anacondele sunt animale nocturne, iar ziua stau la soare in apele putin adanci.

 

Reproducere

 

Putine observatii s-au facut referitoare la ciclul de reproducere al acestora. Anacondele sunt animale solitare, exceptie facand perioada de imperechere. De obicei, au un teritoriu al lor. Dau nastere la pui vii, ceea ce inseamna ca ouale sunt incubate in pantecul sarpelui si micii serpi sunt nascuti vii. Gestatia anacondei tine aproximativ 6 luni. De obicei, ies aproximativ 20-30 pui din oua, insa s-au observat si situatii in care au iesit 100 de pui. Acestia au o lungime de doar 60 cm si sunt foarte vulnerabili.

 

anaconda verde
Anaconda verde

 

Viitorul anacondei verzi


Cea mai mare amenintare a anacondei este omul. Majoritatea oamenilor omoara acesti serpi cand ii vad din cauza faptului ca se tem ca mananca oameni. In cele mai multe situatii, daca o anaconda vede un om, se va ascunde. Oamenii mor rar din cauza muscaturii de anaconda.


Tu ce zici?