No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Coada desprinsa a soparlei se misca!

Ultima modificare: 2010-09-07 | Data publicării: 2010-09-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Coada desprinsa a soparlei se misca!
Soparla atacata se desprinde de coada si, astfel, cu putin noroc, poate scapa din ghearele pradatorului. Conform unor cercetari stiintifice, coada desprinsa atrage atentia pradatorului, prin faptul ca nu inceteaza sa se miste.

Coada soparlei , de obicei, mai "traieste" 30 de minute dupa desprindere. Acest fenomen ii preocupa pe biologi de o suta de ani. Anthony Russel, profesor al Universitatii Calgary din Canada, si Timothy Higham, cercetator al Universitatii Clemson din Carolina de Sud, au studiat acest fenomen: de ce si cum se misca coada desprinsa. Oamenii de stiinta au analizat-o cu electromiograf (EMG) si cu inregistrari video.

 

poza gecko
Coada desprinsa se misca timp de 30 de minute

EMG-ul masoara potentialul electric cauzat de celulele musculare. In cazul multor animale s-a observat ca diferite parti ale corpului se pot misca chiar si fara controlul creierului. Insa coada soparlei Gecko se deosebeste prin faptul ca e capabila nu doar de convulsii ritmice, dar si de niste miscari foarte complexe, acrobatice.

 

Cum se explica miscarea cozii dupa desprindere?

 

Dupa parerea celor doi savanti, acest fenomen se explica prin prezenta celulelor senzoriale pe suprafata cozii soparlei, care reactioneaza la impact.

Coada - desi aparent se misca singura-  de fiecare data cand s-a izbit de peretele custii in care s-au facut experimentele a reactionat printr-o anumita miscare.

Oamenii de stiinta cred ca in capatul cozii se afla un centru de prelucrare a stimulilor, care se activeaza doar in momentul in care coada se despinde de trup.

Raportul stiintific a fost publicat in revista "Biology Letters".


Tu ce zici?