No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Broasca Ţestoasă Greacă - Testudo graeca

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-06-23
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Broasca Ţestoasă Greacă - Testudo graeca
Originare din Sudul Spaniei, Africa de Nord, Estul Europei şi Orientul Mijlociu, aceste broaşte ţestoase s-au răspândit şi în România, cu precădere în zona de Sud a ţării. Sunt animale de dimensiune medie, odată ajunse la maturitate măsoară între 15 şi 17,8 cm, puii atingând un maxim de 5 cm. Asemenea altor specii de broaşte ţestoase, Testudo graeca poate atinge vârsta de 50 de ani.

Aspect:

 

Broasca ţestoasă greacă (cunoscută şi sub denumirea de Ţestoasa cu capac), iese în evidenţă prin culoarea carapacei, care variază între culoarea măslinului cu pete negre pe fiecare pătrat al carapacei, sau auriu-gălbui. Prezintă solzi mari pe cap şi pe membre. A nu se confunda cu Broasca Ţestoasă de Uscat, care e mai mică şi prezintă solzi mici pe partea inferioară a membrelor din faţă.

 

Îngrijire:

 

Casa ideală e o cuşcă mare şi adâncă. Dimensiuni recomandate pentru o astfel de cuşcă, destinată unei broaşte ţestoase greacă adultă: lungă de 1,20 m, lată de 60 de cm şi adâncă de 60-80 de cm. E necesar să îi instalaţi şi o mini-grădină, cu iarbă proaspătă, diverse accesorii din plastic etc. Acvariile nu sunt recomandate pentru ţestoase întrucât nu permit o ventilaţie corespunzătoare.

Broasca Ţestoasă Greacă - Testudo graeca
Testudo Graeca - Femela

Temperatura ideală se situează între 23 şi 29 grade Celsius, iar în culcuş 35 de grade Celsius. Pe timpul nopţii temperatura poate scădea şi la 23 de grade Celsius. Pentru a menţine căldura, poţi utiliza o lampă specială (se găsesc la pet-shop) sau pietre speciale care emit căldură.

În privinţa aşternutului din cuşcă, poţi utiliza un mix din 50% pământ de curte şi 50% nisip. Se pot adăuga coji tocate de la nuci de cocos sau scoarţa mărunţită de la diversi copaci. Fiind animale terestre, preferă spaţiile uscate. Astfel se recomandă instalarea unui adăpost unde se pot ascunde atunci când simt nevoia de refugiu. Fie că le construieşti din pietre sau plastic, aceste adăposturi nu trebuie să lipsească. În cazul în care nu te pricepi la a le fabrica, le găseşti în comerţ.

 

Dietă:

 

Broasca ţestoasă cu capac face parte din categoria animalelor ierbivore. Alimentaţia lor trebuie să fie bogată în fibre, slabă în proteine şi cu mult calciu. Adoră frunzele de păpădie, muştar, mazăre etc. Nu refuză nici iarba proaspătă (inclusiv trifoi), iarbă uscată sau salată. Fructele sunt recomandate cu moderaţie deoarece produc diaree şi alte probleme de sănătate. Dacă dieta lor nu e destul de bogată în calciu, poţi să-i adaugi carbonat de calciu. De exemplu, se găsesc în pet shop-uri oase speciale bogate în calciu, foarte bune şi pentru păsări.

Broasca Ţestoasă Greacă - Testudo graeca
Testudo Graeca - Mascul

Pe lângă o alimentaţie corespunzătoare, broaştele ţestoase au nevoie de multă apă proaspătă, nu doar pentru consum ci mai ales pentru îmbăiere. Adoră să se bălăcească, lucru ce îi asigură o hidratare corespunzătoare.

De evitat: mâncarea pentru câini şi cea pentru pisici întrucât acestea sunt bogate în proteine care în timp duc la boli ale rinichilor.

Reproducere:

Masculii sunt mai mici decât femelele, au cozile mai lungi iar organele genitale sunt situate mai departe de baza cozii. Carapacea la un mascul are o scobitură mai adâncă, chiar deasupra cozii, la masculi în timp ce la femele, aceasta e mai puţin sesizabilă.

De îndată ce perioada de hibernare s-a terminat, broaştele ţestoase intră în perioada de reproducere. Masculii vor urmări femelele cu mare interes, le vor curta, le vor înconjura, le vor muşca de membre şi vor încerca să se urce pe ele. În timpul procesului de reproducere, masculii stau cu gura deschisă, arătându-şi limba roşie, scoţând sunete ciudate. În urma unui singur contact sexual, femela va putea depune ouă de mai multe ori. În cazul în care ai mai mulţi masculi şi mai multe femele, acestea trebuie separaţi pe perechi, în caz contrar se vor isca lupte pentru a determina masculul dominant. Nu e exclus chiar să se omoare între ei, pentru a ajunge la femela mult dorită.

Înainte cu o săptămână de a depune ouă, broaştele vor testa solul, alegându-şi în acelaşi timp locul ideal unde să-şi îngroape preţioasele ouă. Cu o zi-două înainte de a depune efectiv ouăle, femela va încerca să se urce pe celelalte animale din cuşcă, scoţând aceleaşi sunete ciudate precum masculii în timpul împreunării. În felul acesta femela îşi avertizează co-locuitorii că vor avea de suferit dacă vor îndrăzni să o deranjeze în timpul depunerii ouălor.

[sursa imaginilor: wikipedia.org]

Discuta despre reptile pe forum Animalutul.ro


Tu ce zici?