No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Amenajarea terariului pentru soparla Gecko Leopard

Ultima modificare: 2010-05-17 | Data publicării: 2010-05-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Amenajarea terariului pentru soparla Gecko Leopard
Soparla Gecko Leopard este una dintre speciile de soparle cel mai usor de ingrijit. Dar ca toate celelalte reptile, si soparlele Gecko au anumite nevoi speciale pentru a trai sanatos. Citeste despre cum trebuie sa amenajezi terariul unei soparle.

Soparlele Gecko Leopard sunt creaturi originare din desert, unde-si cladesc culcusurile printre stancile si putina vegetatie a Orientului Mijlociu. Sunt animale nocturne carnivore care isi petrec noptile cautand insecte printre stanci iar in timpul zilei se odihnesc in gropile relativ racoroase. Cheia mentinerii unei soparle Gecko Leopard sanatoase este amenajarea unui acvariu care sa imite cu fidelitate habitatul ei natural.

Cele mai bune acvarii pentru o soparla Gecko Leopard:

Pentru a pastra caldura si nisipul la locul lui, expertii recomanda folosirea un terariu cu capac drept adapost pentru soparla gecko leopard. Volumul minim al unui acvariu pentru o singura soparla gecko este de 75 l. si pentru ca aceste reptile nu se catara, modelul lat este preferat celui inalt deoarece ii ofera libertate de miscare.

Capacul va tine soparla (si cina formata din insecte) inauntru si il veti putea folosi ca suport pentru sursa de lumina de care aveti, de asemenea, nevoie.

 

Gecko in terrariu
Gecko in terrariu


Soparlele Gecko Leopard au nevoie de nisip

Nu uitati ca trebuie sa amenajati un mini-desert in terariu! Este posibil ca soparla gecko, mai ales puii, sa ingereze nisip cand se plimba sau cand vaneaza insecte, veterinarii recomanda folosirea nisipului special, cu calciu.

Acest nisip ii asigura animalului si putin calciu, un mineral de care are oricum nevoie si care este solubil in organism, deci mai putin probabil sa se solidifice in stomac, provocand obstructionarii. Nisipul de calciu se gaseste in magazinele de animale, intr-o varietate mare de culori.

Unii specialisti considera ca soparlele Gecko sub 6 luni nu ar trebui sa aiba deloc nisip prin preajma din cauza riscului de ingerare. In acest caz puteti folosi o bucata de covor cu par scurt.

Soparlele Gecko Leopard au nevoie de soare

Pentru a simula caldura si lumina din desert in acvariul soparlei Gecko, puteti folosi o lampa cu abajur, cu bec normal. Spre deosebire de alte specii de soparle, Gecko nu are nevoie de lumina speciala. Becul este necesar doar pentru a simula lumina solara si pentru a mentine o temperatura constanta de 29,5-35° C in zona cea mai calda a acvariului. Lumina trebuie pozitionata doar pe o parte din acvariu, astfel incat sa existe si o parte mai racoroasa.

Daca becul nu produce suficienta caldura pentru a mentine temperatura ridicata, puteti folosi si un aparat de incalzit pus sub acvariu, daca exista suficient nisip in acvariu, astfel incat podeaua sa nu se incinga prea tare.

Adapost pentru soparla Gecko Leopard

Soparlele Gecko Leopard au nevoie de un mediu calduros, la fel ca in salbaticie, dar au nevoie si de un loc mai racoros unde sa se ascunda de "soarele dogoritor" din timpul zilei. Puteti recurge la ceva exotic precum "pesterile" speciale care se gasesc la magazinele de animale sau la ceva simplu, precum o cutie de pantofi decupata in lateral. Asezati adapostul in partea opusa a acvariului, ferit de lumina.

Pentru a preveni problemele legate aparute in perioada de naparlire, soparlele Gecko au nevoie si de acces la un mediu umed din cand in cand, de asa numitul propriul "spa" in miniatura. Un recipient mic din plastic este perfect pentru asa ceva. Intoarceti-l cu susul in jos si decupati o deschizatura in lateral, apoi adaugati inauntru si un material care retine umezeala, precum muschi sau materiale textile. Pastrati materialul sau muschiul umed, pentru a-I asigura soparlei un adapost umed ori de cat ori are nevoie.

 

gecko in terrariu

 

Avand la dispozitie nisip, soare si adapost, singurul lucru de care mai are nevoie soparla Gecko este un vas cu apa si gata "mini-desertul" ideal.

Discuta pe forum despre reptile >>>


Tu ce zici?