No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Specii comune de broaste testoase

Ultima modificare: 2010-11-18 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Specii comune de broaste testoase
Broastele testoase sunt reptile cu sange rece. Cochilia din partea de sus se numeste carapace, iar cea de jos, care protejeaza stomacul, este plastron. Forma si culoarea acestora variaza la fiecare specie in parte.

Speciile de broaste testoase includ:

  • Clemmys insculpta este o broasca testoasa de lemn;
  • Geochelone sulcata este o broasca testoasa pintenata africana;
  • Chelonia mydas este broasca testoasa verde;
  • Emydoidea blandingii este broasca testoasa de Blanding;
  • Clemmys guttata este broasca testoasa patata;
  • Malaclemys terrapin este broasca testoasa cu spatele ca de diamant;
  • Trachemys s. elegans este broasca testoasa cu urechi rosii.

 

testoasa Clemmys insculpta
Clemmys insculpta

Numele speciilor pentru broastele testoase de lemn este Clemmys insculpta. Aceasta este cea mai mare. Carapacea a ridicat proiectii pe spate care seamana cu o piramida mica, facand-o diferita de celelalte din genul Clemmys.

Broasca testoasa de lemn este omnivora si se hraneste cu alge, muschi, afine, moluste, insecte, rame si soareci. Tipic, masculii adulti sunt mai mari decat femelele adulte, dar nu cu foarte mult.

 

Testoasa africana si testoasa verde

 

Numele speciei broastei testoase africane pintenate este Geochelone sulcata. Este singura broasca testoasa din lume care s-a adaptat complet vietii terestre. Este faimoasa prin saparea de vizuini pentru protejarea sa de pradatori si de temperatura. Animalul poate trai fara mancare si fara apa luni intregi. Cand broasca are sansa de a bea apa, poate sa bea pana la 15% din greutatea corpului sau.

Numele speciei broastei testoase verzi este Chelonia mydas. Broastele adulte sunt erbivore, mananca plante, iar puii sunt carnivori. Adultii stau in zone de iarba de mare si alge pentru a se putea hrani, iar puii pe langa reciful de corali. Hrana preferata a adultilor sunt frunzele si radacinile tinere din vegetatia marina. Puii mananca animale, cum ar fi meduze, bureti, melci, bivalve si altele. Acesta broasca testoasa are marime medie sau mare si are o carapace larga, in forma de inima.

emydoidea blandingii broasca testoasa

Emydoidea blandingii

foto: wikipedia.org (public domain)

Cea mai mare parte din timp stau in apa, dar femelele se intorc pe uscat ca sa-si depuna ouale. Pentru incubarea oualor le trebuie 2 luni. Temperatura din cuib determina sexul puiului. Temperaturile mai ridicate produc femele, iar temperaturile mai scazute produc masculi. Testoasele verzi sunt gasite in toate oceanele din lume. Populatiile lor sunt in pericol sau amenintate peste tot.

 

Testoasa Blanding si testoasa cu pete

 

Broasca testoasa Blanding este o testoasa nordica si are o carapace neagra cu diverse pete galbene pe coada scurta. Numele speciei este Emydoidea blandingii. Uneori, aceasta testoasa este confundata cu broasca de cutie datorita asemanarii foarte mari dintre ele.

Testoasa traieste in habitate cu apa curata si putina. Ii place vegetatia acvatica abundenta si se gaseste in iazuri, lacuri, mlastini si golfuri. Cu toate acestea, preferintele de habitat se pot schimba in functie de sezon sau locatie. In Wisconsin, testoasa Blanding prefera mlastinile in loc de iazuri. Testoasele din alte parti pot alege un iaz si nu o mlastina.

Aceasta fiinta necuvantatoare isi face cuib o data pe an, de obicei, de la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iulie, in timpul noptii. Cu toate acestea, nu toate femelele isi fac cuib in fiecare an.

Numele obisnuit pentru Clemmys guttata este broasca testoasa cu pete. Este o broasca mica, neagra, care are un desen pe carapacea neteda cu pete mici galbene. Cu trecerea timpului, aceste pete pot sa dispara, facand ca testoasele mai batrane sa para fara pete.

Masculii patati tind sa aiba barbie de culoarea tan cu ochi maronii, diferind de femele, care tind sa aiba barbie galbena si ochi portocalii. Aceste testoase traiesc in zone putin umede: mlastini, balti, mocirle, dar nu se limiteaza doar la aceste zone. Testoasele patate sunt active in timpul zilei in cea mai mare parte, ceea ce inseamna ca sunt diurne. Cu toate acestea, femelele sunt active noaptea, in timp ce isi fac cuiburile.

malaclemys terrapin broasca testoasa cu spatele de diamant

Broasca testoasa cu spatele de diamant -

Malaclemys terrapin. foto: wikipedia.org

Testoasele cu pete sunt atacate de vulturi, sconcsi si ratoni.

 

Testoasa cu spatele de diamant si Testoasa cu urechi rosii

 

Numele speciei pentru testoasa cu spate de diamant este Malaclemys terrapin. Aceasta testoasa are o marime mica pana la medie si se hrameste cu bureti, gasteropode, crabi, carne stricata si plante.

Au un plastron care poate fi de la galben la verde sau negru si o carapace alungita care este gri, maro deschis sau negra. Ele pot fi gasite in estuare si mlastini de sare.

Cuiburile pentru aceste animale sunt mai diferite fata de cele ale altor broaste testoase deoarece se fac in timpul zilei. Majoritatea testoaselor tind sa faca cuib in timpul noptii. Cea mai obisnuita perioada pentru construirea acestuia este in timpul mareelor mari.

Broasca testoasa cu urechi rosii este originara din Statele Unite. De obicei se gaseste in regiunile sudice. Numele speciei este Trachemys s. elegans.

Cand aceasta testoasa este tanara, este carnivora, dar cu trecerea anilor devine vegetariana. Aceste testoase au marime medie si o cochilie ovala de culoarea verde inchis. Picioarele lor sunt verzi cu dungi galbene. Capul este, de asemenea, verde, dar are o dunga rosie in spatele ochilor.

Aceste broaste testoase se gasesc in ape curgatoare. Ele prefera zonele cu namol.


Tu ce zici?