No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Salamandra de foc (Salamandra salamandra)

Ultima modificare: 2011-07-07 | Data publicării: 2010-09-07
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Salamandra de foc (Salamandra salamandra)
Salamandra de foc face parte din clasa amfibienilor, traind atat pe uscat, cat si in apa. Are un colorit foarte interesant: marcajele galben intens, in combinatie cu negru, fac din aceasta specie una aparte.    

Cum si-au capatat numele?


In trecut, s-a considerat ca aceste animale au o legatura cu focul. Pielea lor secreta un fel de mucus care le acopera suprafata corpului in intregime, protejandu-le si oferindu-le posibilitatea de a trece prin foc fara sa se arda.

salamandra de foc
Salamandra de foc

 

Acvariul


Un acvariu normal va fi potrivit pentru salamandra ta. Adaugarea unor roci, bucati de lemn si plante ar fi ideala pentru a recrea conditiile de care animalul s-ar bucura in salbaticie.

 

Cat traiesc salamandrele?


Avand o lungime de pana la 5 cm, pot trai pana la 50 de ani.

 

Origini


Salamandrele de foc sunt originare din Europa Centrala si de Sud. Exista multe subspecii care pot fi gasite in special in tari precum Germania, Ungaria si Polonia.

 

Masculi vs femele


Masculii si femelele sunt greu de deosebit, fiind aproape identici. Cel mai usor de deosebit sunt in perioada de imperechere, perioada in care masculului i se umfla o glanda in partea posterioara a corpului, care contine sperma.

salamandra
Salamandra de foc

 

Cum arata?


Sunt, in general, de culoare neagra cu marcaje galbene, dar pot fi negre in intregime sau pot avea marcaje portocalii sau rosii in loc de cele galbene. Subspeciile variaza in coloratie.

 

Sunt animale veninoase?


Salamandra de foc are glande care secreta un venin numit samandrina. Glandele sunt, in general, situate in zonele colorate ale corpului si este cunoscut faptul ca veninul produce hiperventilatie si convulsii tuturor vertebratelor. Nu se stie exact cat de periculos este pentru oameni, asa ca este bine sa porti manusi ori de cate ori atingi salamandra.

  • Clasa Amphibia, familia Salamandridae, genul Salamandra

Tu ce zici?