No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hranirea reptilelor si a amfibienilor

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2010-05-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Hranirea reptilelor si a amfibienilor
Prepararea hranei pentru reptilele sau amfibienii crescuti ca animale de companie este putin costisitoare pentru stapan, dar satisfacatoare si benefica pentru animal. Haideti sa aflam ce anume trebuie sa contina hrana reptilelor!

Alimentele care se gasesc in comert sunt convenabile, mai ales daca altcineva decat stapanul ingrijeste temporar animalul. Astfel, nu mai trebuie planificata achizitionarea fructelor sezoniere sau a altor produse. Daca se folosesc alimente din comert, este bine ca acestea sa fie suplimentate cu alimente naturale, preparate in casa. Alimentatia este un aspect esential pentru sanatatea animalului si prepararea hranei poate ajuta ingrijitorul sa inteleaga mai bine cum trebuie intretinut acesta.

Hrana pentru reptile si amfibieni

Datorita diverselor evolutii ale acestor animale de-a lungul timpului, care pentru multi entuziasti face parte din farmecul lor, reptilele si amfibienii consuma mancaruri extreme de variate. Multe specii de reptile sunt carnivore, iar prada lor este adesea proportionala cu dimensiunile pradatorului. Majoritatea soparlelor si testoaselor de apa se hranesc atat cu animale cat si cu plante, in timp ce testoasele de uscat consuma doar plante. Majoritatea amfibienilor au nevoi alimentare destul de simple, de la pesti la creveti si viermi acvatici.

Vitamine si Minerale

Desi uneori au nevoie de suplimente de vitamine si minerale, documentarea prealabila si stabilirea unei diete echilibrate ar trebui sa elimine necesitatea suplimentelor daca nu exista probleme de sanatate specifice speciei. In foarte putine cazuri, insa, suplimentele fac parte din aportul zilnic de hrana al reptilei.

Astfel de informatii vor ajuta ingrijitorul sa corecteze orice dezechilibru si vor fi folositoare in identificarea mineralelor si a vitaminelor care se regasesc din abundenta in alimentatia zilnica a animalului. Toti crescatorii, mai putin cei foarte experimentati, au nevoie de sfatul unui medic veterinar daca exista probleme legate de alimentatie.

soareci hrana pentru reptile
Soarecii pot fi o foarte buna sursa de hrana pentru anumite specii de reptile precum serpii!

 

Carnea si prada

Carnea si prada se gasesc sub diverse forme adaptate nevoilor reptilelor si amfibienilor. In cateva cazuri, mancarea pentru caini sau pisici poate fi un element esential al dietei. Totusi, vanatul, chiar daca este vorba "doar" de vanatul insectelor, este un comportament natural pentru anumite specii, asa ca asigurarea acestei activitati este necesara in cresterea unor specii de reptile ca animale de companie. Majoritatea magazinelor de specialitate ofera o selectie bogata de hrana acvatica, unele comercializeaza chiar insecte vii, iar majoritatea prazilor pot fi comandate prin posta in diverse forme sau achizitionate din marile lanturi de pet-shop-uri. Poti gasi chiar hrana gata preparata, fie in conserva sau congelata, dar e mai scumpa.

Dupa obtinerea unui echipament specializat, cresterea si ingrijirea prazii vii este mai putin costisitoare, iar costul initial al echipamentului se va amortiza pe parcursul vietii reptilei sau prin amenajarea unui terariu specializat. Mai trebuie avut in vedere si alte aspecte, printre care prevenirea infectiilor si a infestarilor. Cu ajutorul unei documentari prealabile, aproape toate necesitatile pot fi asigurate cu usurinta, inclusiv diversele tipuri de prada care reduc aparitia unor astfel de incidente.

Fructe si legume

Pentru speciile omnivore si ierbivore de amfibieni si reptile, fructele si legumele sunt necesare pentru o dieta echilibrata, iar nevoile variaza foarte mult de la specie la specie, fiind deci necesara putina documentare asupra nevoilor specifice animalului in cauza. Apoi, cultivarea sau achizitionarea lor este relativ usoara in majoritatea cazurilor.

La fel ca si alte custi pentru animale, si cusca reptilelor si a amfibienilor trebuie curatate de resturile de mancare pentru a preveni infectiile si bolile, mai ales ca aceste specii au nevoie de caldura si umiditate. De asemenea, ingrijitorul nu trebuie sa permita animalului sa consume prea mult dintr-un anumit tip de aliment fara o documentare prealabila, pentru ca ar putea provoca un dezechilibru in alimentatie sau ar putea fi chiar otravitor.

Legume care pot fi servite  reptilei dumneavosstra
Legume care pot fi servite reptilei dumneavoastra

 

 

Este recomandat ca orice posibil ingrijitor sa se documenteze asupra necesitatilor alimentare inainte de a achizitiona o reptila. Initial, nevoile mai neobisnuite pot fi tulburatoare, dar cu putina planificare si pregatire ele pot deveni parte din rutina zilnica. Daca se respecta cateva reguli simple, pregatirea hranei si hranirea pot fi o parte placuta din experienta de crescator de reptile si amfibieni.

Discuta pe forum despre reptile si amfibieni >>>


Tu ce zici?