No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Plosnita (Cimex lectularius)

Ultima modificare: 2010-09-08 | Data publicării: 2010-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Plosnita (Cimex lectularius)
Plosnita se hraneste in timpul noptii. Prefera sangele uman, dar, la nevoie, se hraneste si cu sange animal. In conditiile unor temperaturi ridicate, se va hrani o data la doua zile. in anotimpul rece, se hraneste o data pe saptamana.  

Caracteristicile plosnitei


Evita lumina. In timpul zilei se ascunde in locuri intunecate, ferite de vant si zgomote, ca de exemplu diferite crapaturi, curburi, sparturi inguste, unde spatele si burta intra in contact direct cu peretele ascunzatorii.

Ascunzatoarele sunt foarte variate. Ii place sa se deplaseze in directii ascendente; de aceea, deseori, o intalnim in zona ramelor foto, ale baldachinelor si ale candelabrelor sau in crapaturile dintre pereti. De asemenea, se simte foarte bine si in tapiseria patului sau in preajma mobilierele tapitate, dar si intre carti sau haine. Organele senzoriale nu sunt bine dezvoltate. Nu ii plac locurile umede, cu aburi.

 

Cu ce se hraneste?

 

Hrana sa preferata este sangele uman; nu refuza nici sangele animal. In anotimpul cald suge sange la fiecare doua zile, iar cand temperaturile scad, o data pe saptamana. Acest proces de suctiune dureaza 5-10 minute. Plosnita cauta suprafata adecvata suctiunii de sange cu ajutorul organului aflat in capatul ventuzei.

 

plosnita
Plosnita

 

Locurile de suctiune preferate sunt gleznele, gatul si zona incheieturii. Mancarimea apare dupa cateva ore. Natura sa o obliga sa se stabileasca intr-un anumit loc si, atata timp cat are toate conditiile necesare unei alimentatii regulate, cu greu va parasi zona.

In ciuda faptului ca plosnita se hraneste cu sangele uman, aceasta insecta nu transmite boli de la o persoana la alta. Cele mai comune afectiuni intalnite sunt stres, insomnie si anxietate.


Tu ce zici?