No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Întreţinerea şi creşterea exterioară a reptilelor

Ultima modificare: 2010-01-28 | Data publicării: 2010-01-28
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Întreţinerea şi creşterea exterioară a reptilelor
A sosit vara şi căldura! Afară cu reptilele în gradină! Desigur şi creşterea reptilelor în spaţii exterioare se face după reguli stricte. Nu le putem pune simplu afară şi ... cu asta basta! Să nu uităm că până şi creşterea reptilelor în mediul exterior este condiţionată de condiţiile meteorologice.

Reptilele şi mediul exterior

Merită să urmărim prognozele meteo deoarece o răcire bruscă a vremii poate cauza multe probleme în starea lor de sănătate. Creşterea reptilelor în mediul exterior are o mulţime de beneficii. Lumina şi căldura solară este indispensabilă reptilelor. După observaţiile doctorului Gal Janos, puii şerpilor ţinuţi la căldura soarelui sunt mai plini de vitalitate, mai sănătoşi în cuibul lor. În cazul şopârlelor, căldura naturală nu poate fi înlocuită cu nimic.

Creşterea broaştelor ţestoase în aer liber este expres recomandată. Şopârlele şi cameleonii consumă cu plăcere insecte, acestea având un aport mai mare de minerale în alimentaţia lor decât din hrana uscată ce se găseşte în magazinele specializate. Cu ocazia vizitei la un crescător de cameleoni am văzut cum în fiecare cuşcă a fost pus un şoarece mort să atragă muştele, care apoi erau vânate de către reptile.

În orice caz, trebuie să fim atenţi şi la căldura excesivă , aceasta cauzând insolaţie urmată de moarte, reptilele nefiind capabile să transpire. De aceea e indicat să existe un loc umbros în terariu, unde ele se pot adăposti în caz de caniculă.

Afară putem adăposti reptilele în cuşti de lemn, acoperite cu plasă, iar ţestoasele se pot bucura de ţarcuri cu un mic bazin. Cel mai important lucru este ca aceste adăposturi să fie sigure şi reptilele să nu poată scăpa.
Reptilele exotice, ţinute captive în terarii, ar muri în câteva zile, dar chiar dacă ar scăpa cu viaţă vara, ele ar fi sortite unei morţi sigure iarna.

Pericolele pândesc la orice pas

Pisica - animal răpitor prin excelenţă ucide orice vietate, dar şi un corb flămând, sau o cioară ori o altă pasăre carnivoră ar putea ucide reptilele.
În cazul mamiferelor, în afara pisicii, mai pot prezenta pericol şi jderii sau dihorii, care se mută cu precădere în zonele locuite dacă acestea oferă destulă hrană. Când stabilim locul cuştilor trebuie să aveţi în vedere o locaţie cu umbră în orele de prânz, când căldura este mai mare, iar reptilele se trag într-un loc mai răcoros pe care îl părăsesc odată cu venirea serii.

Este importantă hidratarea acestor animale, care se face în diferite moduri. La cameleoni se face cu un dispozitiv de tip infuzie, care face ca apa să picure pe animal, la ţestoasele de uscat se va opta pentru un bazin mic sau chiar dacă nu există bazin, lor le ajunge umiditatea atmosferică; la şopârle e nevoie de un vas mare şi adânc în care se pot şi îmbăia, iar ţestoaselor acvatice au nevoie un bazin mai mare.

Alegerea locului adăposturilor exterioare pentru reptile

În cazul ţestoaselor de uscat, înţărcuim un spaţiu mai mare unde putem planta un arbust neotrăvitor. Vă recomandăm şi plasarea unei cuşti cu acoperiş plat într-un loc mai umbros. Totodată, se recomandă un vas plat pentru apă. Seara, ţestoasele pot fi udate uşor cu un furtun, le place foarte mult. În restul ţarcului este recomandat să plantăm vegetaţie adecvată hranei ţestoaselor, pe o suprafaţă de minim 5-10 mp.

La ţestoasele de apă vom face un ţarc cu un bazin împrejmuit din beton sau folie sau se poate folosi acvaterariul şi vegetaţie din belşug. Este recomandat să lăsăm un specialist să construiască bazinul.
În cazul şopârlelor şi a cameleonilor există două posibilităţi: fie cumpăraţi un adăpost din comerţ, făcut din plasă UV, care este foarte estetic, dar destul de scump, fie un adăpost făcut manual acasă.
Acesta poate fi făcut din orice resturi de scânduri, plase de nylon sau metalice, gratii sau un spaţiu delimitat prin plăci OSB. Chiar şi un ţarc de copii poate fi adecvat pentru a delimita un adăpost. Acesta nu poate
concura cu eleganţa celor din comerţ dar este mult mai ieftin. Din diferite materiale şi grilaje puteţi efectua un adăpost foarte propice pentru reptilele voastre.
Este important ca să plantăm vegetaţie în aceste adăposturi, asemenea terariilor în care iernează.

 

terariu de gradina pentru reptile
Foto. Varga Elek

 

În cazul şerpilor, trebuie să aveţi grijă ca spaţiile să fie perfect închise deoarece aceste reptile sunt mari maeştrii ai evadărilor. Ei pot fi crescuţi asemenea cameleonilor, dar cel mai adesea se fac adăposturi în locuri deja cu vegetaţie din grădină. Aceste adăposturi imită condiţiile naturale în care vieţuiesc de obicei şerpii, dar prevăzute bineînţeles cu plase şi grilaje. Trebuie sa aveţi grijă ca aceste suprafeţe să nu fie prea mari, deoarece şerpii se pot ascunde şi nu-i mai găsiţi. Se poate face un loc de creştere al lor şi prin construirea unui terariu îngropat în pământ cu o mărime cât o dată şi jumate lungimea şerpilor, cu capac care se deschide spre interior, având în vedere că ei sunt capabili de acrobaţii remarcabile.

Ţinând sema de cele de mai sus, creşterea reptilelor în exterior, vara, are efecte foarte benefice asupra stării lor de sănătate, asupra rezistenţei la boli şi pregătirii lor pentru împerechere. Efectul benefic al căldurii emanate de razele solare, al creşterii afară se va vedea şi la urmaşii lor.


Tu ce zici?