No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cu reptilele în grădină

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2009-07-31
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cu reptilele în grădină
Odată cu sezonul estival, apar şi valurile de căldură aşa că e timpul ca reptilele tale să facă o "călătorie", sau chiar să-şi stabilească o reşedinţă estivală în grădină, la iarbă verde. Dacă nu locuieşti la casă, poţi oricând să improvizezi un ţarc într-un parc sau la pădure. Însă înainte de a pleca la plimbare, asigură-te că reptilele tale vor avea parte de toate condiţiile de confort.

În funcţie de previziunile meteo alege o zi însorită pentru o plimbare la iarbă verde. Zilele însorite, fără nori sunt ideale pentru reptile întrucât orice schimbare a vremii, o răcire bruscă poate produce daune grave asupra sănătăţii animăluţelor. Dacă vremea nu ţine cu tine, mai bine îţi laşi reptilele în terariul interior.

Aşa cum plantele au nevoie de lumină pentru fotosinteză, şi animalele au nevoie de soare pentru sănătatea lor. Lumina artificială precum şi hrana cumpărată de la pet shop nu reuşesc să suplinească viaţa în natură. Aşa că nu ezita să-ţi laşi broasca ţestoasă sau şopârla să "zburde" liberă prin iarbă. Animăluţele se vor bucura de aventură şi mai ales de posibila pradă.

 

Efectele caniculei asupra reptilelor

 

 

Cu reptilele în grădină

 

 

Deoarece reptilele nu transpiră, nu se pot proteja de un eventual accident vascular cerebral cauzat de caniculă. Dacă temperaturile de afară depăşesc 37 de grade Celsius, verifică periodic dacă nu cumva reptila are probleme de respiraţie sau de echilibru.

În cazul în care ţi-e frică să-ţi laşi animalutul în iarbă, poţi opta pentru cuşti din plastic, acoperite cu o bucată de lemn prevăzută cu găuri pentru a circula aerul. Foarte important e faptul că nu pot evada din aceste cuşti şi se pot bucura de aer proaspăt şi soare.

 

Pericole în aer liber: animalele de pradă!

 

Fie că îţi scoţi reptilele în grădina proprie sau în parc, acestea riscă să dea nas în nas cu prădători naturali. Pisica e una din cele mai înverşunate prădătoare ce pot ucide foarte uşor o broască ţestoasă mică, o şopârlă sau un şarpe neveninos. Nu sunt de ignorat nici ciorile, gaiţele sau şobolanii. Dacă spaţiul îţi permite, îngrădeşte locul unde broasca ţestoasă sau cameleonul se plimbă în grădină astfel încât prădătorii naturali să nu poată ajunge.

 

Cu reptilele în grădină
Cameleon

 

 

Hidratarea pe vreme de caniculă

Şi reptilele au nevoie de hidratare. Întotdeauna ai grijă ca animăluţele tale să aibă apă potabilă curentă. Pentru broscuţele ţestoase poţi improviza o mini piscină într-un vas mai mare de plastic însă cameleonii au nevoie de dispozitive speciale care picură apa.

Dacă doreşti să-i stabileşti animăluţului tău o reşedinţă permanentă pe timpul verii în grădină, îţi recomand să îngrădeşti zona unde îi vei amplasa cuşca din metal sau terariul. Seara şi dimineaţa trebuie să te asiguri că locul reptilei este bine umezit, pentru a preveni o supraîncălzire. Cuştile se amplasează în spaţii care oferă umbra în zilele caniculare.

 

Cu reptilele în grădină
Cusca exterioara pentru reptile. foto: Varga Elek

 

 

În terariu poţi pune plante precum Stilbe, Abutilon hybridum, Pelargonium, Sempervivum tectorum, Petunia hybrida sau diverse soiuri de trandafiri. Nu uita de stratul de pamant si de ascunzătorile speciale necesare reptilelor ţinute în captivitate.

În privinţa spaţiului, broscuţele ţestoase au nevoie de 5-10 metrii pătraţi pentru o pereche. Dacă în acest spaţiu vei include şi o mini piscină, reptilele se vor simţi ca în al nouălea cer. Pentru şerpi se recomandă terarii de curte închise, de minim 2 metri lungime, pentru că aceştia pot oricând să evadeze în grădină. Poţi monta o cuşcă specială din plasă fină care să permită circularea aerului şi în acelaşi timp să nu-i ofere şarpelui şansa de a ieşi "la păscut" alături de celelalte animale din grădină.


Tu ce zici?