No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Ce e de făcut când reptilele năpârlesc?

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-03-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ce e de făcut când reptilele năpârlesc?
În funcţie de specie şi rasă, toate animalele năpârlesc. Unele specii, asemenea oamenilor, trec neobservate prin acest proces natural. În cazul reptilelor însă, situaţia stă altfel. Pentru majoritatea şopârlelor acest proces este lent şi curat, pielea se desprinde pe bucăţi. Însă unele şopârle, asemenea şerpilor, trebuie să scape de pielea moartă.

În timpul perioadei de năpârlire, reptilele pot fi foarte prost dispuse, agitate şi nervoase. Uneori e indicat să le ajuţi în procesul de năpârlire, să le pui la dispoziţie un mediu propice pentru ca animalutul tău să se simtă comfortabil.

  • Fă-le o baie! Apa înmoaie pielea făcând-o să cadă mai uşor. În acvariu le poţi amenaja un bol cu apă caldă sau poţi folosi un spray pentru a-i stropi corpul cu apă din când în când. Neapărat să fie apă călduţă. Pielea se va mai lăsa şi reptila nu va mai trece prin aceeaşi senzaţie teribilă de discomfort.

Reţine! După ce l-ai stropit cu apă, inveleşte reptila într-un prosop de bumbac şi ai grijă să stea sub lumina lămpii sau în apropierea unei surse indirecte de căldură. În nici un caz să nu aşezi reptila pe plita aragazului sau lângă o lumânare!

Ce e de făcut când reptilele năpârlesc?

  • Ai grijă să aibă mereu în acvariu o piatră ponce sau un obiect dur în acvariu. O piatră care are margini aspre, un băţ mai gros cu denivelări sau o creangă cu frunze. De obicei reptilele se freacă de obiecte dure pentru a se "lepăda" de pielea moartă care nu doar că să strânge animalul dar începe să producă mâncărimi. Dacă au în acvariu, la îndemână, unul din obiectele menţionate mai sus, reptila nu şi-ar găsi destule cuvinte pentru a-ţi mulţumi pentru ajutorul dat.
  • Asigură-le hrana necesară! Dacă reprila nu are parte de un regim alimentar specific acestor animale, procesul de năpârlire se va prelungi şi va fi mult mai iritant decât în mod normal. Ai grijă să-ţi hrăneşti reptila cu mâncarea specifică rasei. De asemenea, poţi să-i dai un supliment de vitamine şi calciu în perioada de năpârlire dar numai după ce ai discutat cu un specialist în reptile! Apa trebuie să fie curată în permanenţă iar acvariul să fie îngrijit. Sursa de căldură trebuie să fie funcţională 24 de ore, 7 zile din 7.
  • Asemenea oamenilor, şi animalele suferă de stres. Mai ales în perioada de năpârlire. Asigură-te că se simt în siguranţă şi comfortabil în acvariu. Dacă observi că reptila e mai agitată decât de obicei şi evită anumite zone ale acvariului, încearcă să elimini sursa de stres. Poate fi o zonă murdară, apa cu impurităţi sau o piatră care îi provoacă răni. În funcţie de reptilă, poţi încerca o "terapie cu masaj".

Sfat! Ţine un jurnal cu perioadele în care năpârleşte. În felul acesta nu vei fi surprins când animalutul devine agitat şi iritat. Fireşte, înainte de toate, citeşte cât mai multe despre specia de reptilă pe care o deţii, asigură-te că ai acoperit toate aspectele importante.

NICIODATĂ SĂ NU TRAGI PIELEA! E cel mai îngrozitor lucru pe care îl poţi face reptilei. E ca şi cum cineva ar încerca să tragă de pielea moartă de pe corpul tău, doar că raportat la trupul unei reptile, senzaţia de durere şi de discomfort e mult mai puternică! Pielea moartă va cădea singură sau ajutând la acest proces prin metodele descrise mai sus. Dacă observi secreţii de sub pielea moartă, e cazul să te adresezi unui medic veterinar!

Intră pe forum şi discută despre reptile!


Tu ce zici?