No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rase de pisici

Ultima modificare: 2011-10-05 | Data publicării: 2011-09-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rase de pisici
Pisicile, aceste animale gratioase, se disting prin rasa si marimea blanii. Rasele moderne dateaza din 1800, iar imperecherile realizate de oameni au determinat aparitia unor mutatii, devenite astazi caracteristici a rasei.

Pisicile moderne, inca din 1800

Toate rasele moderne au fost selectionate incepand cu anul 1800, iar numarul celor cunoscute de diversele asociatii a crescut remarcabil dupa cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand conditiile economice prielnice au permis investirea unei cantitati mai mari de timp si energie pentru animalele de companie. Numeroase rase si varietati sunt astfel destul de recente, dar unele precum Angora turceasca sau Pisica Siameza isi au originile in secolele trecute.

somaleza

Pisica Somaleza

 

 

Pisici salbatice versus pisici domestice

Diferentele intre infatisarea pisicilor domestice, de rasa sau de strada nu depind de preferintele crescatorilor in a favoriza sau a selectiona anumite caracteristici, ci mai degraba de trecerea de la viata salbatica la viata alaturi de om.

Domesticirea reprezinta o adevarata schimbare de mediu, care a determinat variatii in ceea ce priveste aspectul si comportamentul animalelor in cauza. Astfel, au aparut noi caracteristici. Varietatea si variabilitatea aspectului sau a comportamentului unei specii reprezinta o conditie necesara pentru dezvoltarea raselor.

van_turceasca_2

Pisica Van Turceasca

 

 

Rase mutante

Chiar si mutatiile spontane, care pot fi verificate in cadrul populatiei, sunt mentinute si raspandite fie pentru ca garanteaza un anumit avantaj animalului, fie prin efectul izolarii geografice. Rasele feline din Antichitate reprezinta chiar aceste doua aspecte ale domesticirii, mai degraba decat o selectie venita din partea omului. Pisicile Chartreux si cele Siameze sunt apreciate in special pentru coloratura specifica a blanii si a ochilor, in timp ce pisicile de Angora prezinta un guler spectaculos de blana alba si pufoasa. Coada extrem de scurta specifica la pisicile Manx s-a raspandit in cadrul populatiei mai degraba prin intermediul izolarii geografice decat prin interventia omului, chiar daca rasa a fost succesiv selectionata pentru acest caracter.

angora_turceasca_2

Pisica Angora Turceasca

 

 

Diferenta o da blana

In afara infatisarii generale, trasaturile specifice ale pisicilor sunt cu siguranta, lungimea si culoarea blanii. Parul pisicilor se imparte in trei tipuri: stratul de protectie, stratul aspru si stratul lanos sau substratul. Blana protejeaza pielea de radiatiile solare, de frig si de iritatii si permite mentinerea temperaturii corpului. Unele fire de par au insa functie senzoriala. Mutatiile in structura originara a parului stau la originea diviziunii raselor, care sunt distinse astfel: pisici cu par lung, pisici cu par semilung, pisici cu par scurt, cu par cret, cu par aspru si fara par.

 

maine_coon

Pisica Maine Coon

 

  • Pisicile cu par lung sunt reprezentate de o rasa unica si anume, Persanul, care prezinta un strat de par de protectie foarte lung si un substrat des si bine dezvoltat.
  • Printre pisicile cu par semilung gasim binecunoscuta rasa Angora. Aceasta este una dintre primele rase cu parul lung ajunse in Europa. Invatatul Pietro Delia Valle a adus-o cu el in anul 1626. O mutatie s-a produs acum aproximativ patru secole, in Turcia si in Orientul Mijlociu, raspandindu-se in toata lumea pe cale maritima si acostand pe tarmurile Americii de Nord odata cu pelerinii. La unele rase, acest caracter asigura o mai buna adaptare la clima aspra, precum in cazul pisicii Siberiene sau Maine Coon, in timp ce la altele a fost introdus de om, pentru a augmenta spectaculozitatea rasei.
  • Pisicile cu par scurt prezinta insa o blana tipica pentru animalele salbatice. Chiar daca nu au fost selectionate varietati cu trasaturi particulare: British, Exotic si Chartreux prezinta un par mult mai des, ridicat pe corp, iar Siameza o blana mai scurta si mai subtire. Parul cret este determinat de trei gene mutante, numite Rex si a fost selectionat in ultimele decenii, la fel ca si parul aspru caracteristic pentru American Wirehair. La Sphynx, parul aproape ca nu poate fi distins atat la atingere, cat si la vedere, dar e prezent sub forma unui strat foarte subtire. Rasa Exotic este una destul de recenta, aparuta in anii '60: se diferentiaza fata de Persana doar prin lungimea parului.

Tu ce zici?