No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rase de pisici: Manx

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2010-05-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rase de pisici: Manx
Pisica Manx are o particularitate foarte interesanta: nu are coada. Este o pisica ce poate fi crescuta si in apartament, fiind afectuoasa cu stapanul si prietenoasa cu alte animale.
 • Par: scurt - Cobby
 • Loc de origine: Marea Britanie.
 • Data de origine: secolul XVII.
 • Temperament: este echilibrata, putin agresiva si afectuoasa.
 • Corp standard: solid, compact, scurt si musculos, lat. Cap: rotund, mai degraba lung decat lat. Ochi: mari, rotunzi, in armonie cu culoarea parului. Urechi: de marime medie, usor rotunjite, distantate. Blana: de lungime medie, moale prin prezenta unui substrat des. Coada: absenta.
 • poza pisica
  Foto: http://www.flickr.com/photos/debaird/2462691246/
  Culori: standardul rasei cunoaste toate culorile, cu exceptia celor care indica evidente imperecheri cu alte rase. Sunt frecvente mai ales exemplarele bicolore, tricolore, negre si rosii, albastre si crem, in combinatii cu alb.
 • Particularitati: Absenta cozii, parul cret sau inclinatia urechilor sunt mutatii care apar la felinele domestice si care raman o curiozitate daca omul nu intervine, transformandu-le in caracteristici ale rasei. Pisicile fara coada reprezinta mandria locuitorilor insulei Man, aflata intre Irlanda si Tara Galilor, care i-au imortalizat silueta pe o moneda.
 • Istoria moderna: Pisicile fara coada sunt prezente pe insula Man de aproape patru sute de ani: mutatia s-a raspandit local datorita izolarii geografice. Manx a depasit granitele insulei sale natale la sfarsitul secolului XIX, cand crescatorii englezi, mereu atenti la noutati, au descoperit rasa. A fost apoi exportata in Statele Unite, in anii '30. Dezvoltarea rasei necesita bune cunostinte in domeniul geneticii, deoarece imperecherea subiectilor fara coada poate provoca grave malformatii puilor si poate mari considerabil riscul mortii intrauterine. Crescatorii au recurs la imperecherea cu alte rase, precum Europeana si British.
 • Caracter: Manx este o pisica cu un caracter echilibrat, moderat activ si reactiv. Nu are un comportament distructiv in casa si poate fi lasata singura, cateva ore bune. Nu e agresiva, are un temperament afectuos si sociabil, dar nu invadeaza niciodata spatiul celorlalti. Este moderat zgomotoasa, cauta compania omului. Poate trai fara probleme in apartament, insa nu refuza spatiile deschise sau o gradina. Tolereaza cu usurinta prezenta altor pisici sau a altor animale.
 • Ingrijire: pisicile din aceasta rasa sunt rustice si pot fi usor ingrijite. Blana necesita periaje regulate si ceva mai dese in perioada naparlirii. Trebuie evitate imperecherile in aceeasi familie, pentru ca pot provoca anomalii la nivelul scheletului.

Discuta pe forum despre pisicile de rasa >>>


Tu ce zici?