No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Profilul rasei de pisici Manx

Ultima modificare: 2010-11-10 | Data publicării: 2010-05-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Profilul rasei de pisici Manx
Se presupune ca rasa Manx are o vechime de cateva sute de ani, provenind din Insula Man, largul coastei Angliei. Cum multe vase au acostat pe aceasta insula si cum toate aveau o pisica la bord, este greu de spus care sunt de fapt stramosii rasei. Ceea ce este clar este faptul ca atat pisicile longhair cat si cele shorthair sunt reprezentate in mutatia originala. Multe pisici cu parul lung au fost vazute pe insula alaturi de cele cu par scurt.

Cat Fanciers' Association a recunoscut Manx ca rasa de mai multi ani


Cea mai veche publicatie disponibila care vorbeste despre Manx ca rasa este volumul #19, in care CFA recunoaste rasa inca din 1920.

pisicuta Manx
Pisicuta Manx

Cum gena Manx (fara coada) este una dominanta, puii care o mostenesc pot avea coada lunga, scurta, rumpy riser (prezenta catorva vertebre vizibile sub blanita cand pisica are "coada" ridicata) sau fara coada.

Crescatorii au observat ca pot avea toate aceste variatii la un singur rand de pisoi nascuti odata. Doar tipurile fara coada sau rumpy sunt acceptate la competitiile organizate de CFA, categoria campionilor.

Toate celelalte variatii se accepta la categoria "alte variante" (AOV-any other variety). Multe dintre femelele de top sunt cele care au coada lunga la nastere. Multi campioni provin de la un parinte cu coada, fie femela, fie mascul. Introducerea unui Manx cu coada in programul de inmultire asigura stabilitatea necesara.

In afara de lipsa cozii, rasa mai este cunoscuta si pentru robustetea si aspectul rotund. Indivizii acestei rase pot fi desenati doar cu ajutorul unor cercuri! Au un cap rotund, cu obraji rotunzi care le da un aspect vesel; aceasta rotunjime este mai pronuntata la masculi decat la femele. Sunt mai inalti in patrimea posterioara deoarece picioarele din spate sunt mai inalte decat cele din fata determinand astfel ca spatele sa fie mai inalt decat umerii. Lungimea redusa a spatelui formeaza un arc continuu de la umeri pana la extremitatea posterioara. Ochii sunt rotunzi si asezati pe o linie oblica spre urechi. Pisicile Manx au o expresie foarte placuta.

Manx shorthair si Manx longhair


Lungimea blanii este singura diferenta intre cele doua tipuri de pisica Manx. Cele cu par scurt sau doua straturi de blana, cel exterior fiind mai aspru, cu un aspect stralucitor. Acesta poate fi mai moale la pisicile cu blana alba sau de culoarea deschisa, ca urmare a legaturii genetice dintre culoare si textura. Cele cu parul lung au blana matasoasa. Aceasta este de lungime medie cu dungi, blana de pe abdomen si de la gat fiind mai lunga decat de pe restul corpului. Textura matasoasa este moale, cazand usor pe corp, dar in acelasi timp isi pastreaza bogatia datorita celor doua straturi.

De regula, pisicile Manx sunt foarte jucause. Pot sari mai sus decat si-ar inchipui cineva si nu este ceva neobisnuit sa le gasim catarate in cele mai inalte puncte ale camerei. Portiunea din spate a corpului este extrem de puternica. Un detinator al unei pisici Manx a spus ca "Manx este varianta felina a masinilor sport datorita acceleratiei si virajelor rapide". Felinele Manx au unele caracterisitici specifice cainilor cum ar fi gasirea sau ingroparea jucariilor. Sunt cunoscute fie ca "pisica unei singure persoane", fie ca "pisica familiei". In orice caz, din momentul in care s-au legat afectiv de cineva, le este greu sa mai fie fericite in alta casa. Pe de alta parte, sunt gata sa accepte afectiune de la orice persoana.

Pisica din rasa Manx
Pisica din rasa Manx

Pisicile Manx sunt foarte valoroase!


De regula crescatorii considera puii disponibili incepand cu saptamana 12 si pana la a 16-a.

Dupa 12 saptamani, puii sunt suficient dezvoltati din punct de vedere fizic si social pentru a se putea adapta la medii noi, pot participa la concursuri sau pot fi transportati cu avionul.

Pastrarea unei astfel de comori pretioase in casa, sterilizarea si asigurarea unor suprafete necesare pentru zgariat, comportament instinctiv al pisicilor (CFA este impotriva taierii unghiilor sau interventiilor chirugicale pentru indepartarea lor), toate sunt elemente esentiale pentru o viata sanatoasa, vesela si lunga a pisicii.

 

Discuta pe forum despre pisicile de rasa >>>


Tu ce zici?