No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica Sfinx

Ultima modificare: 2011-10-23 | Data publicării: 2010-03-08
(2/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Sfinx
Desi nu se bucura de popularitatea Persanelor sau a Birmanezelor, pisicile Sfinx reusesc sa fie apreciate de iubitorii de animale. Desigur, aceste feline nu sunt pentru orice persoana, sunt indicate persoanelor care au alergie la parul de pisica insa lipsa blanitei aduce o alta problema: sebumul de pe corp. Din fericire, acest inconvenient poate fi usor trecut cu vederea, mai ales cand pisica cheala se aseaza in bratele tale si toarce linistita.

 

De unde provine pisica sfinx?

Aceasta pisica cunoscuta si sub numele de "cheala" (o denumire deloc eleganta!), fara pic de blana pe corp si cu urechi uriase, descinde dintr-un teritoriu acoperit de gheturi, din partea de Nord a Canadei. A aparut printre celelalte pisici de casa in 1966, in urma unei mutatii spontane.

Pisicuta cheala acoperita cu un puf fin

Fara indoiala, daca vrei o pisica Sfinx trebuie sa te obisnuiesti cu "privelistea", dat fiind ca aceasta felina este complet fara blana, goala, cel mult acoperita cu un puf fin, precum cel de piersica. Se poate observa pe alocuri un par foarte scurt. Pe testiculele motanilor se pot vedea fire de par ondulat, cam de un centimetru. Aceasta nu este o imagine usor de suportat de oricine, intrucat pisica e ciudata nu doar ca aspect ci si atunci cand o mangai. Pielea acestei pisici este moale precum catifeaua, fina, neteda, usor grasa la atingere.
Pisica sfinx nu este prea usor de intretinut: pielea foarte sensibila necesita ingrijire permanenta. In caz contrar aceasta mustacioasa raceste foarte usor.

 

pisica sfinx sau sphinx
Pisica Sfinx

 


Desigur, sunt persoane care reactioneaza intr-un mod neplacut la vederea lor, desi fara motiv (si noi le putem parea la fel de ciudati cimpanzeilor, de pilda!).
Culoarea pisicii este evidenta la nivelul pielii. Urechile asemanatoare cu cele ale unui liliac sau spiridus, capul triunghiular cu craniul plat, corpul destul de solid, labele subtiri, sunt cateva trasaturi ce ii dau un aspect distinct, deosebit. Poate fi intalnita intr-o mare varietate de culori.

 

pisica de rasa sfinx
Sfinx

 

Pisica Sfinx este o felina foarte inteligenta! Temperamentala, jucausa, isteata, agila, pisica sfinx are nevoie de afectiune. De aceea, cauta tot timpul tovarasia omului. Se intelege bine cu alte rase de pisici, dar simte nevoia sa se impuna, sa domine. Infrunta cu mult curaj chiar si animale de doua ori mai mari decat ea. La expozitii trezeste simpatia publicului si a juriului, in egala masura. Adora sa faca spectacol si are succes!


Discuta pe forum despre rase de pisici >>


Tu ce zici?