No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica Scottish Fold

Ultima modificare: 2012-10-12 | Data publicării: 2010-09-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Scottish Fold
Susie, prima pisica din rasa Scottish Fold, a fost descoperita in anul 1961 in regiunea Tayside din Scotia, la o ferma langa orasul Coupar Angus. Era o pisica alba de hambar, cu urechi indoite.

Cel care a observat pentru prima data urechile unice ale pisicii a fost un cioban pe nume William Ross. Deoarece William si sotia lui, Maria, erau crescatori de pisici, au fost fascinati de Susie. Un an mai tarziu, Susie si Tom au avut doi pui cu urechile indoite, iar familia Ross i-a pus femelei numele Snooks. Puiul lui Snooks a fost imperecheat apoi cu o pisica din rasa British Shorthair si asa a aparut rasa cunoscuta astazi sub numele de Scottish Fold.

La mijlocul anilor 1960, un crescator de pisici si genetician s-a implicat in dezvoltarea acestei rase. In urmatorii trei ani au fost supravegheate aceste feline, care au avut 76 de pui - 42 cu urechi indoite si 34 cu urechi drepte. Cercetatorii au convenit asupra faptului ca, daca o pisicuta mosteneste o gena de la unul dintre parinti cu urechi drepte si o alta gena de la celalalt parinte cu urechi indoite, pisica va avea urechile indoite. Ei au mai descoperit ca pisicile au avut, la origine, gena care le dadea blana lunga.

 

scottish fold
Scottish fold

 

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pisica Scottish Fold ar fi predispusa la infectii ale urechilor si surditate.

Cum arata Scottish Fold?

Este o pisica de talie mijlocie; masculul cantareste intre 9-13 kilograme, iar femela are 6-9 kilograme. Are capul rotund si un gat foarte scurt. Ochii sunt mari, rotunzi, distantati. Varfurile urechilor sunt rotunde.

Pisica din rasa Scottish Fold poate fi de aproape orice culoare sau combinatie de culori cu alb. Acest lucru inseamna ca nu vei putea sa gasesti un exemplar care sa aiba coloritul unei siameze sau al unei pisici himalaiene.

Temperament

Pisica Scottish Fold este cuminte, blanda, linistita si ii place sa supravegheze orice vede ca faci tu. Ii place sa se joace, dar de obicei se asteapta ca si tu sa te implici in distractie si jocuri. Va sta in preajma ta.

Probleme medicale speciale

In general este sanatoasa, rezistenta si poate sa traiasca pana la 15 ani. Nu dupa mult timp de la descoperirea acestei rase de pisici s-a descoperit o boala degenerativa legata de cresterea pisicilor cu urechi indoite. Datorita acestei boli, crescatorii de pisici s-au axat doar pe cresterea felinelor cu urechi drepte si a celor cu urechi indoite. Pisicile Scottish Fold, care sunt urmasele pisicilor cu urechi indoite si a celor cu urechi drepte, dezvolta foarte rar aceasta boala.

Ti se potriveste aceasta rasa?

Daca iti place ideea de a avea o pisica foarte activa si, in majoritatea timpului, distanta, rasa Scottish Fold nu este pentru tine. Daca vrei o pisicuta care te urmareste si iti solicita atentia, atunci da, probabil te vei intelege bine cu aceasta felina. Aceasta vrea sa petreaca timpul cu tine si nu se va simti bine daca este lasata singura pentru perioade lungi de timp.

 


Tu ce zici?