No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica persana

Ultima modificare: 2010-10-19 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica persana
De aproape un secol Persana rămâne cea mai populară rasă de pisici. Aceste feline graţiase sunt purtătoarele nu doar a unei blăniţe splendide şi somptuoase dar sunt recunoscute pentru firea lor calmă, blândă şi docilă. Persanele sunt pisici afectuoase, prietenoase şi, în general, nepretenţioase dar foarte demne şi mândre de ele.

Pisicile Persane cu blăniţa albastră au o fire destul de independentă. Persanele Chinchillas sunt mult mai mobile şi curioase decât alte pisici. Caracterul şi comportamentul pisicii diferă de la felină la felină, însă de regulă Pisicile Persane nu creează neplăceri stăpânilor săi. Aceste feline dau dovadă de o inteligenţă şi un spirit comunicativ aparte. Puţin probabil că va distruge mobilierul, va sparge vesela sau va arunca pe jos ghiveciurile cu flori.

 

persana alba
Pisica persana

 

Cum să îngrijesc pisica persana?

 

În schimb, pentru ca blana acestei mustăcioase să arate decent, va trebui să o îngrijiţi zilnic - cu ajutorul unor perii speciale şi piepteni care au capetele rotunjite. Blana nepieptănată se încâlceşte, şi nu doar că strică aspectul exterior dar poate provoca iritaţia pielii. Desigur blăniţa poate fi tunsă (uneori din cauza îngrijirii necorespunzătoare e necesar să tundeţi pisica la 0). Însă după ce o veţi tunde, nu va mai fi la fel de atrăgătoare şi veţi fi pur şi simplu nevoiţi să uitaţi de expoziţii feline. În plus, la anumite blăniţe, după ce au fost tunse, ar putea să crească având o altă nuanţă. Ar trebui să înţelegeţi că Pisica Pesană pur şi simplu nu e în stare să facă faţă singură la îngrijirea blănii sale lungi şi bogate.

Nu va putea să-şi pieptene cu limba blana sa lunga şi încurcată. Şi în plus, în timp ce îşi linge blana pisica neapărat va înghiţi păr care se va transforma în ghemotoace, care vor duce la înfundarea intestinelor şi se va crea un blocaj. Aşa că pieptănatul pisicii Persane nu e doar o procedură cosmetică dar şi o necesitate din punct de vedere medical. Trebuie obişnuite cu pieptănatul zilnic începând de la vârsta 2-3 săptămâni. Acest lucru trebuie făcut cu răbdare şi bunăvoinţă, în acest caz veţi avea mai multe şanse ca pisoiul să îndrăgească această activitate săptămânală.

poze cu pisici persane

 

Tactica de pieptănat e individuală pentru fiecare felină, în funcţie de temperamentul pisicii. Nu vă străduiţi să descurcaţi deodată ghemotoacele formate - încercaţi de la început să le descâlciţi cu degetele şi apoi să aplicaţi pieptenele cu dinţi rari. În ceea ce priveşte îmbăierea, încercaţi să-i faceţi baie cît mai rar, folosind şampon pentru copii sau cu esenţe de plante. Înainte de baie pisica trebuie pieptănată bine, iar după baie este absolut necesar să o uscaţi cît mai repede. Blana lungă şi deasă a pisicii Persane se usucă destul de greu aşa că cel mai bine ar fi să vă obişnuiţi pisica cu uscătorul de păr (însă ţineţi minte că aerul nu trebuie să fie prea fierbinte şi că nu trebuie să ţineţi uscătorul prea aproape de trupul animalului). După baie pisica trebuie să stea într-o încapere încălzită şi fără curenţi de aer.

Pe blana umedă aplicaţi pudră pentru pieptănare care absorbe umezeala şi face blana mai lucioasă şi mătăsoasă.

Urechile şi ochii pisicii Persane, de asemenea, necesită o îngrijire frecventă. Dacă ochii pisicii încep să lăcrimeze sau intervin probleme cu urechile, ar fi cel mai bine să vă adresaţi unui veterinar. Dacă pisica are urechile sănătoase e de ajuns ca odată pe săptămână de a procesa partea vizibilă a canalului auditiv cu un burete abia umed.

 

Ce mănâncă pisica persană?
pisica persana
Persana

 

Cît priveşte nutriţia, regulile sunt aceleaşi ca şi la celelalte pisici. Cu toate acestea, pisicile Persane au o poftă mare de mâncare, în acest caz trebuie să aveţi grijă ca pisica dumneavoastră să nu sufere de obezitate. Este foarte important ca pisica să aibă o dietă echilibrată. E important de ştiut faptul că persanele au nevoie de iarbă, încît e cea mai bună metodă de a scăpa de ghemotoacele de păr, care s-au format în stomac din blăniţa pe care a lins-o pentru a se îngriji. În plus, iarba mâţei e o sursă de vitamine şi acid folic.

Aşadar, pentru ca pisica dumneavoastră să arate impecabil trebuie să depuneţi efort. O îngrijire corespunzătoare a blăniţei şi o nutriţie echilibrată vor scăpa persana de multe probleme de sănătate. De altfel, nu uitaţi şi de dezvoltarea fizică a pisicii. În ciuda faptului că pare mai mult un animal de decor, pisica persană are, asemenea felinelor, un instinct  de prădător, e un vânător înnăscut şi e foarte activă. Ar trebui să aveţi grijă ca ea să poată să se „antreneze" şi să se mai zbenguie. Aici vă va ajuta deja imaginaţia , începând de la aparatele de antrenat pentru pisici din magazinele specializate de lux şi fel de fel de atracţiuni până la dispozitive handmade.

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?