No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica Europeana

Ultima modificare: 2010-06-02 | Data publicării: 2010-05-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Europeana
Pisica Europeana face parte din categoria raselor de feline puternice, sanatoase si active. Desi are un aspect comun si masiv, este foarte afectuoasa si se bucura de popularitate in randul iubitorilor de pisici!

Cum arata pisica Europeana?

Par: scurt - intermediar/cobby

Origine: Tarile Nordice.

Momentul aparitiei rasei: secolul XIX.

Temperament: moderat-activa, rezervata.

Pisica Europeana are corpul standard, de talie medie, bine proportionat, solid, dar nu masiv. Cap este rotund, mai mult lung decat lat, cu obraji bine dezvoltati. Ochii sunt mari, usor oblici, galbeni, verzi, albastri sau de culori diferite la pisicile albe. Urechile au dimensiuni medii si sunt distantate. Blana este scurta, deasa, lucioasa, fara substrat. Trupul se termina cu o coada medie spre lunga.

poze pisica europeana
Pisica Europeana; foto: wikipedia.org/Fleshgrinder

 

Ce culori poate avea pisica Europeana?

Sunt acceptate multe variante: unicolore, bicolore, tricolore, tabby (negru, rosu, crem, albastru si toate acestea in varietatea silver), mackerel, blotched si spotted. Nu sunt admise culorile derivate din imperecheri cu alte rase, precum ciocolatiu si liliachiu.

Caracterul pisicii europene: este o felina moderat activa, reactiva si zgomotoasa, mai rezervata si cateodata mai agresiva decat pisicile britanice si americane. Este totusi adaptata pentru viata in familie, isi mentine temperamentul sau natural, adeseori impulsiv, dar este afectuoasa si sociabila cu oamenii.

Ingrijire: datorita selectiei naturale de-a lungul secolelor de convietuire alaturi de om si a faptului ca a fost crescuta pe langa casa omului, mai putin in interior, pisica Europeana este mai sanatoasa si mai puternica decat aproape orice alta rasa. Blana, desi scurta, trebuie ingrijita saptamanal. Se impune perierea blanitei si taierea regulata a ghearelor, desigur daca e crescuta in apartament.

Istoria rasei: Pisica Europeana a fost selectionata in secolul XVIII, plecand de la vasta populatie de pisici comune din Europa de Nord. De aceea, are un aspect greoi, similar cu cel al pisicilor comune din Nord, mai degraba decat cu cel al celor din Europa Meridionala.

Discuta pe forum despre pisici de rasa >>>


Tu ce zici?