No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Pisica Sălbatică Europeană - Felis silvestris silvestris

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2009-12-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Sălbatică Europeană - Felis silvestris silvestris
Pisica Sălbatică Europeană (Felis silvestris silvestris) este foarte asemănătoare cu pisica de casă. Habitatul lor este de multe ori aceleaşi, cu menţiunea că felinele sălbatice sunt prădători naturali, bazându-se în mod exclusiv pe instincte şi nu pe dresaj sau ajutorul omului. Din păcate, nu pot fi domesticite. Să vedem cum trăiesc aceste feline fascinante!

Cum arată o pisică europeană sălbatică?

Pisica sălbatică Europeană este oarecum mai mare decât o pisică obişnuită de casă, are o greutate de 4-8 kg şi o lungime de 55-70 cm.

Capul este mai mare, mai greu şi are urechile mai scurte dispuse mai degrabă orizontal decât în sus, spre deosebire de urechile pisicii domestice. Are picioare scurte, coada măsoară 25-35 cm lungime, lăsată să atârne, deloc subţire, cu cerculeţe negre şi se termină cu un vârf negru. Pisica sălbatică are un aspect mai puternic, mai mare, are labele late spre deosebire de cele ale unei pisici de rasă.

 

 

pisica salbatica europeana prin zapada

 

 

Blana lor poate avea culoarea unei pisici domesticite precum roscat, cu dungi negre sau albastru-gri. Pe gât, abdomen şi zone ale pieptului blăniţa este albă. Are părul lung de 2,5-4 cm, poate fi moale şi gros. Are auzul şi simţul olfactiv foarte bine dezvoltate iar acuitatea vizuală este excelentă. Are mustăţi groase şi extrem de sensibile care ajută la vânătoare.

 

Felina sălbatică - vânătorul perfect!

Această felină se adaptează uşor în păduri şi zone friguroase. E un animal solitar. Ziua doarme şi seara vânează. Teritoriul său de vânătoare se întinde pe o suprafaţă de aproape 3 kilometri pătraţi. În fiecare zi îşi verifică teritoriul, alungându-şi potenţialii invadatori. Nu face mofturi la mâncare, din meniul său zilnic fac parte toate tipurile de mamifere mici, păsări sau rozătoare însă nu refuză nici reptilele, şopârlele, şerpii sau iepuri. Dacă nu reuşeşte să vâneze, se înfruptă din carcasele mai mari lăsată de animale de pradă. Nu se teme de bursuci sau vulpi.

 

 

pisica salbatica europeana prin zapada

 

 

Unde sunt pescari, acolo sunt şi pisicile sălbatice europene! Au un stil propriu de vânătoare, asemanator celui practicat de pisicile de casă: stau la pândă pentru a-şi surprinde prada. Însă totodată, se caţără în copaci de unde atacă păsări şi căprioare. Din păcate, în timp ce întrunesc multe caracteristici similare cu pisicile de casă, pisicile sălbatice europene nu pot fi domesticite. Duşmanul său este râsul.

 

Reproducerea pisicilor sălbatice europene

Perioada de împerechere are loc iarna târziu, de obicei prin lunile februarie şi martie. În această perioadă, masculii atrag femelele prin strigăte puternice, pentru a-şi face simţită prezenţa în rândul femelelor. Ca în cazul tuturor felinelor şi aceşti masculi se bat pentru teritoriu şi pentru dreptul de a se împerechea iar femela anunţă masculul că e gata de împerechere rostogolindu-se în faţa lui şi miorlăind. Perioada de împerechere durează o săptămână.

 

Puii de pisică sălbatică europeană
pui de pisica europeana salbatica

Femelele fac pui o singură dată pe an, după o perioadă de 53-70 de zile de gestaţie. Pisica se ascunde în peşteri pentru a aduce pisoii pe lume.

Puii deschid ochii la 9-11 zile de la naştere. La 3-4 săptămâni deja învaţă să se apare cu dintii şi ghearele împotriva cotropitorilor. La vârsta de 6 săptămâni sunt înţărcaţiiar la 2 luni trebuie să înveţe să vâneze. Rămân alături de pisica mamă până la vârsta de 6-8 luni. O femelă naşte de 2 ori în cursul unui an numai dacă şi-a pierdut puii prea devreme.

 

Habitatul pisicii sălbatice europene

Trăieşte în păduri dese, dar preferă domenii deschise, situate în platouri la 300-450 m altitudine, precum şi în zone stâncoase în cazul în care vânează.

Poate fi întâlnită în pădurile de foioase precum şi în cele de arbuşti, sau în pădurile din Scoţia sau Ungaria. Din păcate, populaţiile de pisici sălbatice europene s-au diminuat considerabil de-a lungul anilor.

 

Protecţia pisicilor sălbatice

Conform informaţiilor oferite de asociaţiile de vânători europeni, pisica salbatica europeana vânează iepuri, fazani, potârnichi, animale de companie, devenind o pacoste la casa omului. Oamenii au început să le vâneze, pisicile sălbatice ajungând pe cale de dispariţie.


Tu ce zici?