No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica europeana cu blana scurta

Ultima modificare: 2011-11-07 | Data publicării: 2011-10-31
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica europeana cu blana scurta
Pisica europeana cu blana scurta (PEBS), pentru care nu a fost stabilit un standard de catre Asociatia Internationala a Raselor de Pisici ( AIRP), pana la inceputul anilor 1980, este una dintre cele mai populare rase cu blana scurta din Finlanda. Cel mai probabil acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta rasa de origine europeana si-a pastrat puritatea destul de bine in Europa de Nord pana astazi.

In Finlanda, aceasta rasa nu a fost amestecata cu alte rase, nici cu acele rase crescute artificial sau cu cele aduse din afara. In plus, pisicile din aceasta rasa au fost crescute in Finlanda fara a intra in contact cu rasa britanica cu blana scurta, in ciuda faptului ca pana de curand nu au avut un standard stabilit. Din acest motiv Finlanda a reusit sa pastreze puritatea pisicilor europene cu blana scurta inregistrate- o cerinta absolut obligatorie in ceea ce priveste aceasta rasa, presupusa de prezentul standard.

Multe persoane specialiste in acest domeniu la nivel international considera ca nu numai numarul pisicilor finlandeze ale europenilor creste, dar si calitatea rasei: pisicile indeplinesc cerintele intr-un mod remarcabil de bine. Pisicile finlandeze din aceasta rasa au avut destul de mult succes in reprezentatiile pentru pisici, atat in Finlanda, cat si in afara. De asemenea, pentru reprezentatii, cele mai bune pisici cu blana scurta au fost adesea cele din rasa europeana.

europeana_cu_blana_scurta

http://www.flickr.com/photos/andresrueda/

 

Gama de culori a pisicilor de rasa finlandeza corespunde mai degraba cu cea a rasei europeana salbatica. Cu toate ca FIFe a acceptat noi variatii de culoare in ultimii ani- exista mai mult de 70 asemenea variatii- in Finlanda, crescatorii de rase de pisici, organizati si activi, se concentreaza asupra a 15-20 variatii clasice. Printre coloriturile acceptate, cele mai obisnuite variatii sunt: tarcat macrou, tarcat patat si tarcat cu picatele. Combinatiile de culoare ale acestor tipare sunt de obicei urmatoarele: argintiu ( negru), alb (maro) si rosu. Varianta cea mai populara si stabila este negru. Asa numita combinatie de culori- ''carapace de broasca testoasa'', se refera la o pisica de culoare rosu si negru. Acest tipar de culoare poate sa mai contina putin alb si este numit ''carapace de broasca testoasa cu alb''. Partea de jos a unei pisici cu blanita de culoare fumurie, este argintie iar partea de sus este mai inchisa; Pisicile europene cu blana scurta sunt de obicei de culoare fumurie.

Pentru o pisica europeana cu balana scurta inregistrata, este important sa fie de talie medie spre mare, cu o constitutie puternica si musculoasa, dar nu ca si pisica din rasa Cobby. FIFe a oferit un standard detaliat. Pisicile europene cu blana scurta sunt mai temperamentale decat pisicile cu blana lunga, de exemplu; ele sunt sociabile si adaptabile. Sunt jucause dar nu foarte energice.

Standardul oferit de FIFe pentru pisica europeana cu blana scurta se bazeaza pe pisica domestica de talie madie, dar de observat este faptul ca acest standard ne determina sa ne intoarcem la vechea rasa de pisici domestice si nu la toate pisicile domestice de astazi, care variaza mult ca si constitutie, sunt de acest tip, lucru care se datoreaza amestecului de rase, mutatii si endogamie. Doar destul de rar este posibil sa gasesti pisici domestice ale caror colorit, constitutie si tipar general sa indeplineasca standardul european atat de bine incat sa poata fi inregistrate in categoria novice.

Prin urmare, in general, pisicile domestice nu pot fi considerate ca facand parte din rasa europeana cu blana scurta.

Clubul pisicilor europene finlandeze cu blana scurta (CPEFBS) A FOST FONDAT IN ANUL 1987. Este Organizatia Europeana a Crescatorilor de pisici cu blana scurta. Rolul Clubului este de a promova cresterea organizata si bine planificata a pisicilor europene cu blana scurta. Organizatia ofera sfaturi, actioneaza ca si agent de schimb, oferind pisicute si masculi pentru crestere, organizeaza spectacole speciale pentru pisici europene ( fara juriu) si publica propriile publicatii periodice numite Serry de patru ori pe an.


Tu ce zici?