No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica Burmeza: mult umor si veselie

Ultima modificare: 2010-11-01 | Data publicării: 2010-02-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Burmeza: mult umor si veselie
Pisica Burmeza isi are originile in Orient. Legenda spune ca pe vremuri in Burma doar bogatasii sau calugarii din manastiri cresteau si venerau aceste feline drept animale sfinte. Burmeza "perfecta", din punctul de vedere al standardului, este mare si compacta, cu parul lung si matasos, avand firul ceva mai subtire decat al persanei, cu o textura fina, mereu lucioasa. Deoarece poate avea aceleasi varietati de culoare precum Siameza, adeseori cele doua pisici sunt mereu confundate, insa un cunoscator va stii sa faca diferenta.

Originile Orientale ale pisicii Burmeze

 

Conform multor legende locale, doar familiile instarite sau calugarii si maicutele din manastiri isi permiteau sa creasca o astfel de pisica, un astfel de animal sfant. Fiecare felina avea o "sluga" proprie care era pedepsita daca nu trata felinele cu priceperea si dragostea cuvenita. Drept urmare, va puteti imagina cat au fost de rasfatate pisicile Burmeze ...
Este posibil ca toate acestea sa fie doar legende, insa realitatea este ca originea speciei respective e o tema mult dezbatuta, chiar si in zilele noastre. Intr-adevar, in cartile thailandeze din secolul al XV-lea se fac referiri la aceasta rasa sau exista tot felul de reprezentari care se aseamana cu pisica Burmeza. Totusi, nu se poate afirma in mod sigur ca specia isi are originile 100% in Thailanda.

 

E inteligenta si tine mult la stapan
cum ingrijesc pisica burmeza
Burmeza brun

 

A fost odata, ca niciodata, in 1930, o femela maronie numita Wong Mau. A sosit in Statele Unite ale Americii din Burma si a fost imperecheata - in mod ciudat - cu una siameza. Asa s-a nascut pisica Burmeza - in America! Este animalul domestic ideal! Iubitorii de pisici o considera mai inteligenta decat restul raselor. Pisica Burmeza tine foarte mult la stapanul ei, e foarte jucausa, mereu pusa pe sotii si prietenoasa.

Conform crescatorilor de pisici Burmeze, acestea sunt animalele care isi insotesc familiile (impropriu spus "stapan" in cazul unei pisici) pana la capatul lumii.  Are un corp puternic, musculos, mult mai greu decat pare. Poate fi intalnita in culorile: brun, ciocolatiu, albastrui, liliachiu, roscat, crem, sau toate aceste culori cu o nuanta asemanatoare broastei testoase.

 

Pisica Burmeza bruna

 

Aceasta a fost prima varianta coloristica recunoscuta si crescuta. Animalul adult are culoarea uniforma brun inchis. Ochii sunt galbui aurii sau galbui inchis.

 

Pisica Burmeza roscata
pisica burmeza
Burmeza champagne

 

Pisica adulta are culoarea mandarinului deschis, cu dungi slabute pe falci si alte modele nedefinite pe celelalte parti ale corpului.
Mai exista si varianta de culoare crem, iar in Olanda sunt recunoscute oficial pisicile burmeze de culoare cinnamon (scortisoara) si fawn (brun de caprioara). Este interesant ca in acelasi timp in America felinele Burmeze de culoare ciocolatie se inregistreaza in categoria de culoare champagne (sampanie), iar cele liliachii in categoria platina.

Denumirea in limba engleza: Burmese
Denumirea in limba germana: Burmakatze
Denumirea in limba franceza: burmese (malayen)
Descrierea standard CFA: http://www.cfainc.org/breeds/standards/burmese.html

 

 

Pisica Burmeza cu puii de pisica

 


Tu ce zici?