No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisici Angora Turceasca

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-07-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisici Angora Turceasca
Pisica Angora Turceasca ideala este una echilibrata, gratioasa, cu o blana matasoasa, fina, care straluceste la fiecare miscare, contrastand cu un corp ferm, muculos.

Capul:

 • Marime: mic pana la mediu, echilibrat cu lungimea corpului si a extremitatilor.
 • Forma: usor alungita, cu forme rotunjite.
 • Profilul: doua planuri alcatuite intr-o parte superioara dreapta, linia nasului terminandu-se intr-un unghi usor deasupra ochilor.

Botul: o continuare a liniilor frumos conturate, fara a avea mustati prea pronuntate si fara sa se ingusteze.

Urechile: mari, late la baza, ascutite si cu par. Sunt destul de apropiate una de alta, in partea superioara a capului, intr-o pozitie dreapta, verticala.

poze angora turceasca
Pisica Angora Turceasca

 

Ochii: mari, in forma de migdala, inclinati un pic spre partea de sus, avand o expresie specifica atunci cand sunt deschisi. Culoarea ochilor: nu exista o legatura intre culoarea ochilor si cea a blanii, fiecare descriere a culorii ochilor putand sa includa diferite variatii in spectrul specific, mai ales pe parcursul maturizarii pisicii. Culorile acceptate sunt albastru, cu nuante de bleu pana la culoarea safirului; verde, putand sa varieze de la culoarea agriselor pana la acea a smaraldului; verde-auriu, incluzand orice nuanta aurie combinata cu o forma inelara verde; chihlimbar, variind de la auriu pana la culoarea cuprului, dar fara nuante si forme verzui sau varianta ceva mai ciudata cu un ochi albastru si unul verde, verde-auriu sau culoarea chihlimbarului. Desi nu este obligatoriu, se prefera culorile mai pronuntate. Pisicile cu acele culori diferite la cei doi ochi, trebuie sa le aiba pe ambele la fel de pronuntate. Nasul este de lungime medie si gatul este subtire, gratios si usor lung

Barbia: ferma, usor rotunjita. Din profil varful formeaza o linie perpendiculara cu nasul.

Corpul: de marime medie, bine proportionat, gratios; oasele nu sunt puternic pronuntate, acest aspect fiind mai important decat marimea totala. Corpul este lunguiet si ascutit, mai mult lung decat lat, mai mult oval si mai putin rotund (dar nu tubular). Umerii au aceeasi latime ca soldurile. Partea posterioara este putin mai inalta decat umerii. Are o structura osoasa potrivita unei musculaturi ferme.

Picioarele: lungi. Picioarele din spate sunt mai lungi decat cele din fata. Pernutele sunt mici, rotunde si dragute. Este preferabil sa aiba blanita intre degete. Coada este lunga, cu o forma cilindrica ce pleaca de la o baza larga, pana la un varf ingust, cu par lung pe toata lungimea.

Blana: intr-un singur strat. Lungimea acesteia variaza, insa coada si gulerul sunt acoperite de blana lunga, bogata, frumos texturata, avand o stralucire precum cea a matasii. Are, de regula, la picioarele din spate blanita mai lunga.

Aspecte negative: are dimensiuni prea mari si poate parea greoaie. Elemente descalificatoare: forma mai "patratoasa" a corpului. Coada poate fi deformata, privirea incrucisata.

Culorile pisicii Angora Turceasca

Generalitati: toate culorile trebuie considerate a avea aceeasi valoare. Defecte de culoare precum dungile drepte de pe picioare pot fi adeseori prezente la puii de pisica, dar cu timpul vor disparea datorita modului de dezvoltare a culorilor. Desi aceste pete de culoare nu trebuie penalizate, se prefera totusi culoarea uniforma.

 1. Alb: alb pur, fara alte nuante. Culoarea nasului si a pernutelor: roz.
 2. Negru: negru precum carbunele de la radacina pana la varf. Fara nuante ruginii la varfuri sau aproape de piele. Culoarea nasului: negru. Culoarea pernutelor: negru sau maro.
 3. Albastru: albastru, de preferinta o nuanta deschisa. Acelasi ton de culoare de la varful nasului pana la cel al cozii, la fel si la radacini. Un ton de culoare mai inchis este de preferat in locul unuia mai deschis, dar imperfect. Culoarea nasului si a pernutelor: albastru.
 4. Crem: o singura nuanta uniforma de crem asemanator culorii pielii. Acelasi ton pana la radacini. Se prefera nuantele mai deschise. Nasul si pernutele: roz.
 5. Roscat: o nuanta puternica, bogata, de rosu; fara umbre, fara alte culori si semne. Gura si obrajii trebuie sa fie de aceeasi culoare ca si blana. Nasul si pernutele: rosu caramiziu.
 6. Modelul clasic: dungi clar definite, pronuntate si late. Labutele prezinta inele de culoare pana la marginea superioara unde se intalnesc cu restul modelului. Coada la fel, cu inele distribuite in mod egal. Cateva inele in jurul gatului, precum un colier, la fel si pe piept; cu cat sunt mai multe, cu atat e mai bine. Liniile de pe partea superioara a capului formeaza litera "M". Liniile neintrerupte pleaca de la unghiul extern al ochiului. Prezinta astfel de linii si pe obraji. Liniile verticale de la ceafa se extind pana la marginea umerilor aparand sub forma de fluture, cu partea superioara si inferioara a aripilor pronuntate, iar in interior punctate. Pe spate, urmand linia coloanei vertebrale, este trasata o dunga verticala, de la fluture pana la coada, cu cate o dunga verticala pe fiecare parte, paralela cu cea centrala. Cele trei dungi sunt clar delimitate de culoarea de fundal. Petele mari, pe fiecare parte, sunt incercuite de unul sau mai multe inele continue. Modelele de pe fiecare parte trebuie sa fie identice. Pe piept si burta prezinta linii verticale duble.
 7. MODELUL MACKEREL: liniile sunt dese, bine definite si foarte subtiri. Labutele prezinta inele pana la partea de sus. La fel si coada. Pe gat si pe piept prezinta dungi inguste ca niste coliere. Pe frunte, dungile formeaza litera "M". Linii neintrerupte pleaca in spate de la ochi. Alte linii curg de la nivelul posterior al capului pana la umeri. Liniile de-a lungul coloanei vertebrale formeaza o sa ingusta. Cele inguste inconjoara intreg corpul.
  poza angora turceasca alba
  Angora Turceasca
 8. MODELUL SPOTTED TABBY: la acest model "decoratiunile" de pe corp sunt sub forma de pete. Multe dintre acestea variaza in marime si forma, dar este de preferat sa fie rotunde si uniform distribuite. Petele nu trebuie sa fie alaturate precum in modelul mackerel. O dunga dorsala strabate intregul corp, pana in varful cozii. Dungile sunt in mod ideal alcatuite din pete. Petele de culoare de pe frunte si de pe fata sunt caracteristice. Gura si barbia prezinta aceleasi nuante precum inelele din jurul ochilor. Pe burta trebuie sa prezinte asa-numitii "butoni de vesta". Picioarele si coada sunt dungate.
 9. MODELUL CU PETE: acest model este tipic tabby, de culoare argintie, albastru argintiu sau maro cu pete roscate sau crem.
 10. SILVER TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal este un argintiu deschis, curat. Modelul este negru. Gura si barbia au aceeasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Culoarea nasului: rosu caramiziu. Pernutele: negre.
 11. RED TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoare de fundal: roscat. Modelul este din nuante rosii. Gura si barbia: din aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul si pernutele: rosu caramiziu.
 12. BROWN TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal este precum cea a cuprului maroniu. Modelul: negru intens. Gura si barbia: precum inelele din jurul ochilor. Partea posterioara a picioarelor este neagra, de la pernute pana la calcai. Nasul: rosu caramiziu. Pernutele: negre sau maro.
 13. BLUE TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: ivoriu, albastru deschis. Modelul este realizat in nuante de albastru mai inchis, contrastand cu fundalul. Gura si barbia au aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul: trandafiriu inchis. Pernutele: trandafirii.
 14. CREAM TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: crem deschis. Modelul este realizat din crem mai inchis decat fundalul pentru un bun contrast, insa se pastreaza nuantele deschise. Gura si barbia au aceeasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul si pernutele: roz.
 15. CAMEO TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: alburiu. Modelele: rosii. Gura si barbia au aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul si pernutele: roz.
 16. CREAM CAMEO TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: alburiu. Modelul: crem. Gura si barbia au aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul si pernutele: roz.
 17. BLUE-SILVER TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: culori pale, argintiu albastrui. Modelul: albastru, intrand in contrast cu nuanta de fundal. Gura si barbia au aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul: trandafiriu inchis. Pernutele: roz.
 18. BLUE SILVER PATCHED TABBY: (clasic, meckerel sau cu pete): culoarea de fundal: culori pale, argintiu albastrui. Modelul: albastru. Petele sunt asemenatoare modelului cream tabby sau prezinta zone amestecate de cream tabby in ambele extremitati ale corpului. Gura si barbia au aceiasi nuanta precum inelele din jurul ochilor. Nasul: albastru sau trandafiriu, amestecat cu roz inchis. Pernutele: albastre sau trandafiriu si/sau roz.
 19. TABBY si ALB: (clasic, meckerel sau cu pete, in unele cazuri): culorile specifice pentru tabby, cu sau fara alb pe fata. Trebuie sa aiba alb pe burta, la barbita si la labute. Este de preferat sa aiba alb pe o treime din corp si alb intens pe fata. Culorile acceptate sunt: maro, argintiu, albastru, albastru-argintiu, roscat, crem, culoarea cameliilor si crem.
 20. TORTOISESHELL: prezinta zone de negru sau rosu sau amestecuri de rosu, atat pe corp, cat si la nivelul extremitatilor. Se accepta cateva nuante de rosu. Nasul si pernutele: negre si/sau rosu caramiziu.
 21. CALICO: alb cu pete distincte de rosu sau negru. Sunt permise modelele specifice tabby in nuante de rosu. Albul predomina in zonele de la burta.
 22. CALICO DESCHIS: alb cu pete distincte de albastru si crem. Modelul tabby poate fi in nuante crem. Albul predomina in zonele de la burta.
 23. ALBASTRU CREM: albastru cu zone amestecate de crem atat pe corp cat si la extremitati. Se prefera nuantele mai deschise. Nasul si pernutele: albastre si/sau roz.
 24. BLACK SMOKE: la baza, blana este alba. Daca nu se misca, pisica pare neagra. In miscare se vede clar albul de langa piele. Punctele de negru cu benzi inguste de alb la baza parului pot fi vazute doar atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: negre.
 25. BLUE SMOKE: la baza, blana este alba cu nuante de albastru. In repaus, blana pare albastra. In miscare se vede clar albul blanii. Punctele de albastru cu benzi inguste albe la baza parului pot fi vazute numai atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: albastre.
 26. CAMEO SMOKE: la baza blana este alba, cu nuante de rosu la suprafata. In repaus blana pare rosie. In miscare se vede clar baza alba. Punctele rosii si dungile inguste de alb de la baza pot fi vazute doar atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: de preferinta roz.
 27. CREAM CAMEO SMOKE: la baza blana este alba, cu nuante de crem la suprafata. In repaus, blana pare crem. In miscare se vede clar baza alba. Punctele crem si dungile inguste de alb de la baza pot fi vazute doar atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: de preferinta roz.
 28. BLUE-CREAM SMOKE: la baza blana este alba, cu nuante de albastru si crem la suprafata. In repaus blana pare crem-albastra. In miscare se vede clar baza alba. Punctele crem si albastru si dungile inguste de alb de la baza pot fi vazute doar atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: roz, trandafiriu sau albastru; pot fi si cu pete.
 29. TORTOISESHELL SMOKE: la baza blana este alba, cu nuante de negru, rosu si diverse nuante de rosu, la suprafata. In repaus blana apare ca un amestec din aceste nuante. In miscare se vede clar baza alba. Punctele rosiatice si dungile inguste de alb de la baza pot fi vazute doar atunci cand blana este data la o parte. Nasul si pernutele: roz sau negru; pot fi si cu pete.
 30. SHADED SILVER: la baza, blanita este alba. In lateral, are blana cu umbre negre, la fel pe fata si coada; nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picioarele pot avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Ochii sunt inconjurati de dungi negre; la fel si nasul si gura. Culoarea nasului: rosu caramiziu. Pernutele: negre.
 31. BLUE SHADED SILVER: la baza, blanita este alba. In lateral are blana cu umbre albastre; la fel pe fata si coada; nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picioarele pot avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Ochii sunt inconjurati de dungi albastre; la fel si nasul si gura. Culoarea nasului: roz. Pernutele: albastru sau roz.
 32. CAMEO SHADED: la baza, blanita este alba. In lateral are blana cu umbre rosii; la fel pe fata si coada; nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picioarele pot avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Culoarea nasului, conturul ochilor si pernitele: roz.
 33. CREAM CAMEO SHADED: la baza, blanita este alba. In lateral are blana cu umbre crem; la fel pe fata si coada. Nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picioarele pot avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Culoarea nasului, conturul ochilor si pernitele: roz.
 34. TORTOISESHELL SHADED: la baza, blanita este alba. In lateral are blana cu umbre negre si rosii; la fel pe fata si coada; nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picioarele pot avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Culoarea nasului, conturul ochilor si pernitele: trandafiriu, negru; pot avea si pete.
 35. BLUE CREAM SHADED: la baza blanita este alba. In laterale, are precum o manta, blana cu umbre albastre si crem, la fel pe fata si coada; nuanta devine ceva mai deschisa pe barbie, piept, burta si sub coada. Fata si picoarele poate avea o nuanta mai inchisa decat restul corpului. Culoarea nasului, conturul ochilor si pernitele: trandafiriu, roz, pot fi si cu pete.
 36. BICOLOR: alb si negru, albstru si alb, rosu si alb sau crem si alb. Picioarele, pieptul, burtica si botul sunt albe. Este de preferat sa aiba un "V" intors pe fata. Sunt permise albul sub coada si un guler alb.
 37. SMOKE AND WHITE: fumuriu si alb, albastru fumuriu si alb, rosu fumuriu si alb, crem fumuriu si alb; alb amestecat cu regiuni ce respecta standardul deja descris al culorilor fumurii. Albul predomina in regiunile inferioare.
 38. CALICO SMOKE: alb cu pete negre si rosii. Acestea prezinta la baza nuanta alba. Albul predomina in regiunile inferioare.
 39. DILUTE CALICO SMOKE: alb cu nuante de albastru si crem. Petele albastre si crem sunt albe la baza firului. Albul predomina in regiunile inferioare.

Alte culori pentru rasa Angora Turceasca: orice alta culoare sau model cu exceptia celor datorate hibridizarii ce determina culori precum ciocolatiu, levantica, modelul Himalayan sau aceste combinatii cu alb.

Orice alta varietate de culori: orice culoare tabby pentru modelul cu picatele sau acelasi model, dar cu alb.

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?