No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pisica Albastru de Rusia (Russian Blue)

Ultima modificare: 2010-10-19 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Pisica Albastru de Rusia (Russian Blue)
Pisica Albastru de Rusia descinde din regiunea Arhanghelsk. Este recunoscuta pentru culoarea albastru-argintiu a blanitei. Este o pisica inteligenta, jucausa dar timida in preajma strainilor. Asemenea altor rase sociabile de pisici, si Albastra de Rusia dezvolta o relatie speciala cu stapanul sau. Insa pretul pentru o asemenea felina este pe masura frumusetii sale.

Istoria pisicii Albastru de Rusia

 

Se presupune ca originea ei ar fi in Arhanghelsk, o localitate din Rusia. Se presupune ca primele pisici Albastru de Rusia au fost aduse in Anglia si Nordul Europei prin 1860 de catre marinarii britanici. Prima aparitie publica a acestei rase a avut loc in 1875 la Crystal Palace din Anglia, sub numele de Archangel Cat. Pana in 1912 a fost incadrata in clasa pisicilor albastre, ulterior primind o grupa separata. In secolul trecut era cunoscuta sub numele de "Albastra de Arhanghelsk", dar i se spunea si pisica malteza sau spaniola.

pisica albastru de rusia
Albastru de Rusia

 

Rasa a fost dezvoltata in Rusia si peninsula Scandinava pana dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dupa acest eveniment tragic in istorie, unii crescatori au inceput sa incruciseze Albastra de Rusia cu Siameza, ulterior renuntandu-se la acest lucru. Pisica Albastra de Rusia (Russian Blue) sta la baza altor rase precum Havana Brown.

 

Cum arata pisica Albastru de Rusia?

 

Aceasta felina se regaseste in grupul pisicilor cu par scurt, matasos, cu "blana dubla". Primul strat este moale si fin, de aceeasi dimensiune cu stratul superior care are culoarea albastru-argintiu. Doar pisica Albastru de Rusia si Chartreux au acest tip de blana. Are trupul lung, musculos, blana deasa si fina la atingere, ochii inchisi la culoare sau verde smarald. Petele albe pe blana sunt considerate defecte in expozitiile de feline. Adeseori pisicile Russian Blue sunt confundate cu British Shorthair sau chiar Korat.

 

Temperament

 

Fricoasa, linistita, calma, iubitoare, este o pisicuta care se adapteaza extrem de usor mediului in care este crescuta. Se ataseaza foarte mult de stapani si este prin excelenta, o pisicuta de apartament. O trasatura specifica rasei este inteligenta superioara altor rase si abilitatea de a linisti oamenii, simtind emotiile umane. Pisica Albastru de Rusia poate fi invatata sa joace aport, e extrem de loiala stapanului si se intelege bine cu alte rase de pisici si alte animale de companie.

 

 

poze russian blue
Foto: http://www.flickr.com/photos/cotaroba/3278117404

 

Sanatate

 

Felinele Russian Blue au putine probleme de sanatate, nu sunt predispuse defectelor genetice. In privinta alergiilor pe care le pot starni oamenilor, s-a descoperit ca pisica Albastru de Rusia este hipoalergenica, ceea ce inseamna ca glicoproteina Fel d1 (care provoaca alergii) este secretata in cantitati mici, fiind ideala si pentru persoanele sensibile.

Speranta medie de viata este de 15 ani.

  • Denumire in limba engleza: russian blue
  • Denumire in limba germana: Russisch Blau
  • Denumire in limba franceza: russian blue


Pisoiasi Albastru de Rusia

Discuta pe forum despre rase de pisici >>>


Tu ce zici?