No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Kurilian Bobtail cu părul scurt

Ultima modificare: 2010-11-08 | Data publicării: 2009-04-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Kurilian Bobtail cu părul scurt
Rasa Kurilian Bobtail a apărut acum 100-150 de ani, pe un şir de insuliţe vulcanică situată între Rusia şi Japonia, cunoscută sub numele de Insulele Kuril. În Rusia există mai multe documente care atestă existenţa acestei rase de pisici cu o coadă mică şi stufoasă. Se pare că felinele au fost aduse pe insule de membrii armatei ruseşti sau de oamenii de ştiinţă, la mijlocul secolului 20.

Pisica Kurilean Bontail cu părul scurt a fost descrisă drept o felină veselă, jucăuşă şi cuminte, devenind în scurt timp foarte apreciată printre locuitorii insulei, chiar dacă, la început, era considerată o corcitură sau un mix, nicidecum o pisică de rasă, de sine stătătoare. În Rusia nu existau cluburi dedicate acestei rase, chiar dacă tot mai mulţi oameni care părăseau insulele îşi luau şi pisicile cu ei.

 

Istoric şi asemănări cu alte rase

Primele reprezentante ale rasei Kurilian Bobtail au apărut în expoziţii pentru prima dată în anul 1990. La vremea respectivă mulţi experţi credeau că ciudatele pisici sunt doar o imitaţie a celebrelor Japanese Bobtail. Nici până azi nu se ştie sigur dacă cele două rase au ceva genetic în comun, în afară de coada scurtă şi stufoasă. Se presupune chiar că pisicile Kurilian Bobtail ar fi prima rasă "înzestrată" cu o coadă aparte, după care s-ar fi dezvoltat rasa Japanese Bobtail. În timp ce felinele japoneze au fost ridicate la rang de rasă aristocrată, elegantă, pisicile din insulele Kurilian au fost păstrate în starea lor naturală: mai sălbatice.

În privinţa mustăcioaselor din rasa Karelian Bobtail (deşi numele se aseamănă, sunt 2 rase diferite), acestea sunt rezultatul unei mutaţii din rasa Manx sau Kurilian. Pisicile Karelian sunt originare din St. Petersburg, în partea de vest a Rusiei. Gena recesivă a cozii prezentă la Kurilian este dominantă la felinele din Karelian. De asemenea, acestea sunt mai apropiate, după aspect, de Norvegiana de Pădure, în timp ce Kurilian se apropie mai mult de rasa Siberiană.

 

Descrierea rasei:

 

Kurilian Bobtail sunt pisici de mărime medie spre mare. Se caracterizează printr-un corp musculos, compact. Capul are o formă rotundă în contur, ochii rotunzi, galbeni sau verzi, iar urechile sunt "ascunse" de smocuri de păr. Picioarele se termină cu lăbuţe rotunde, iar coada are forma unui pompon şi poate măsura fie până în 3 cm, fie între 8 şi 15 cm.. Blăniţa e densă, fină, scurtă, în 2 straturi.

Pot fi întâlnite în diverse nuanţe şi combinaţii de culori: ciocolatiu, roşcat, bej, alb, gri, alb cu gri, alb cu negru, tigrat etc. Pisicile albe pot avea ochii albaştri.

 

 

Kurilian Bobtail cu părul scurt

 

Caracter:

 

Pisicile Kurilian Bobtail sunt feline puternice şi cu o înfăţişare sălbatică datorită faptului că sunt animale de talie medie spre mare. Sunt pisici sănătoase cu un caracter echilibrat. Adoră să fie răsfăţate şi sunt foarte cuminţi, aproape deloc agresive. În sălbăticie, sunt animale care trăiesc în grupuri, asemenea haitelor de lupi. Sunt animale foarte inteligente şi descurcăreţe. Se adaptează bine oricăror condiţii, inclusiv unui transport de 2 zile.

Aspectul sălbatic al acestor pisici nu se reflectă în temperamentul lor. Adoră compania oamenilor, sunt ideale pentru traiul în apartament sau casă.

O trăsătură aparte acestei rase e pasiunea pentru ... apă! Adoră să facă baie, să "pescuiască" şi să se joace în apă. Sunt foarte uşor de dresat, datorită faptului că se mulează după dorinţele stăpânului.

Sunt printre cele mai silenţioase pisici, nu au obiceiul de a provoca distrugeri locuinţei (ceea ce înseamnă că poţi să o laşi în sufragerie, dar e bine să o dresezi puţin la început!).

În privinţa familiei, motanul Kurilian Bobtail nu fuge de responsabilitatea creşterii puilor, dimpotrivă, îşi ajută femela.

Spre deosebire de varianta sălbatică a acestei rase, mustăcioasa Kurilian Bobtail domesticită e mai mare. Dacă un motan sălbatic poate cântări 3,5 - 4 kg, un motan de casă ajunge chiar şi la 6 kg. Femelele sălbatice cântăresc între 2 şi 2,5 kg în timp ce varianta domesticită ajunge la 4 kg.

Cei mai mulţi crescători de Kurilian Bobtail (cu părul lung sau scurt) sunt din Rusia, de-a lungul anilor rasa răspândindu-se în Ucraina, Estonia, Finlanda şi Lituania. Din anul 2005 cehii au prins drag de aceste pisici, devenind o rasă apreciată în Cehia.

Speranţa de viaţă: între 12 şi 14 ani.

 

 

[sursa imaginii: www.kurilian.info]

Discută despre această rasă pe Forum!


Tu ce zici?