No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

American Bobtail

Ultima modificare: 2010-11-08 | Data publicării: 2009-03-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
American Bobtail
E una dintre cele mai noi şi relativ necunoscute rase de pisici. A apărut în anii ´60 reuşind să atragă atenţia lumii datorită ... codiţei. Faţă de coada unei pisici obişnuite, pisica American Bobtail are o coadă foarte mică, urmare a unei modificări genetice naturale ce afectează doar această extremitate a felinei.

La o primă privire vei crede că ai de-a face cu o pisică normală sau din rasa Ragdoll, dacă are blăniţa mai pufoasă. Însă la o privire mai amănunţită vei putea observa un amănunt ce e posibil să-ţi fi scăpat: coada foarte scurtă.

 

Istoric

 

Potrivit legendelor urbane, aceste feline ar fi apărut în urma unui mix între o pisică domestică şi o pisică sălbatică. Yodie, un mascul domestic cu părul scurt maro s-a împerecheat cu o pisică sălbatică astfel fiind adusă pe lume prima pisică Bobtail. Coada neobişnuit de mică este rezultatul unei mutaţii genetice spontane în rândul pisicilor domestice sau unii crescători o atribuie genei dominante observată la pisicile Manx.

American Bobtail

 

Crescătorii au perfecţionat rasa astfel că astăzi întâlnim pisica American Bobtail într-o varietate bogată de culori şi dimensiuni.

Este o rasă acceptată de International Cat Association încă din anul 1989, posesorii de American Bobtail putând participa la diverse expoziţii feline naţionale şi internaţionale.

 

Personalitate şi aspect

 

Deşi încă se dezvoltă aspecte ale acestei rase, crescătorii profesionişti au caracterizat aceste pisici ca fiind foarte energice, prietenoase şi inteligente. Sunt sociabile cu oamenii şi nu cer foarte multă atenţie. Ajung la maturitate după vârsta de 2 sau 3 ani. În privinţa aspectului, pisica American Bobtail are picioarele din spate puţin mai lungi decât cele din faţă iar lăbuţele sunt voluminoase şi rotunde prevăzute cu perniţe.

Fireşte cea mai importantă trăsătură o constituie coada micuţă, fiind cât un sfert din coada unei pisici normale. Coada e dreaptă şi articulată însă se poate îndoi sau modela în funcţie de dimensiune şi starea de spirit a pisicii. Sunt animale deschise la nou, devotate stăpânului. Se ataşează foarte repede de o familie şi se înţeleg de minune cu adolescenţii şi copiii.

Pot fi dresate să facă trucuri şi învăţate să meargă în lesă. Asimilează foarte uşor locurile şi oamenii cu denumiri, astfel că nu ar trebui să te surprindă dacă va reacţiona diferit atunci când cineva pomeneşte numele persoanei pe care o îndrăgeşte. De asemenea, ţine minte care îi e numele şi răspunde atunci când e chemată. Asemenea câinilor, acestor pisici le place să se ţină după stăpân prin casă. Adoră să se joace cu mingea, să aducă un lucru atunci când e aruncat.

Spre deosebire de alte pisici, American Bobtail sunt destul de silenţioase, chiar şi atunci când sunt fericite. Le place să-şi arate dragostea şi devotamentul faţă de familie, nu vor ezita să se "maimuţărească" într-un spectacol pentru a atrage atenţia tuturor.

American Bobtail

 

Se împacă bine cu alte rase, acceptă câinii şi tolerează străinii.

Pisicile fără coadă nu sunt acceptate de majoritatea asociaţiilor de feline din pricina bolilor ce decurg din scurtarea şirei spinării la feline. Coada nu e doar o prelungire a mustăcioasei ci are un rol important în locomoţia animalului.

Ajung să cântărească în jur de 7 şi 9 kg, femelele sunt mai mici decât masculii.

 

Îngrijire

 

E imperios necesar să fie pieptănate de 2 ori pe săptămână dacă au blana scurtă şi de 3 ori pe săptămână dacă au blana lungă. În cel de-al doilea caz, trebuie să acorzi o atenţie sporită pieptănatului, să nu se încâlcească părul. În caz contrar pot apărea răni la nivelul pielii, lucru deloc de neglijat. E indicat să le înveţi de mici cu periatul, în felul acesta se aprofundează legătura dintre stăpân şi pisică. Aceasta va simţi că e iubită şi că e în siguranţă. De multe ori, iubirea şi devotamentul unei pisici nu pot fi egalate!

Speranţa medie de viaţă: 15 ani

[sursa: www.cybercat.ch, www.petinsurance.com, about.com]

Dacă ai întrebări legate de pisica American Bobtail, te aşteptăm pe forum să discutăm!


Tu ce zici?