No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Vaccinarea pisicii - cand si cum se vaccineaza felinele?

Ultima modificare: 2011-01-21 | Data publicării: 2010-02-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Vaccinarea pisicii - cand si cum se vaccineaza felinele?
Cea mai importanta sarcina a posesorului de pisici este vaccinarea periodica a felinei impotriva virusilor. Prin vaccinare se pot preveni o multime de boli, multe dintre ele grave sau mortale, pe care pisica le poate dezvolta. Felinele nevaccinate prezinta un risc crescut de mortalitate pentru ca organismul nu are un sistem imunitar puternic. Afla care sunt principalele vaccinuri ale pisicii!

De ce sa-mi vaccinez pisica?

 

De fapt, in lupta impotriva bolilor infectioase ale pisicii, prevenirea este cea mai importanta, deoarece multe dintre consecintele bolii ce a afectat deja felina nu mai pot fi influentate sau eliminate prin tratament medicamentos.

Daca pisica s-a imbolnavit, simptomele pot fi atenuate intr-o oarecare masura, dar acest lucru nu poate fi mereu garantat. Vaccinarea pisicii este responsabilitatea stapanului, deoarece animalutele nevaccinate reprezinta o sursa de imbolnavire pentru celelalte fiinte, fie om sau animal. In continuare iti vom raspunde la cateva dintre cele mai importante intrebari legate de planul de vaccinare al pisicii.

 • Pot preveni bolile mortale prin vaccinare?
  cand se vaccineaza pisicile
 • Cum functioneaza vaccinul?
 • Pot sa vaccinez puii de pisica?

 

Cum functioneaza vaccinul?

 

Vaccinul contine microorganisme slabite sau ucise, care activeaza propriul sistem de aparare si de protectie al organismului si stimulează formarea de anticorpi.

Acesti anticorpi protejeaza pisica impotriva bolilor infectioase. Protectia dobandita se numeste imunitate. De asemenea, vaccinarea ajuta la intarirea sistemului imunitar la animale.

 

Despre vaccinuri

 

Vaccinurile utilizate in mod obisnuit sunt eficiente si asigura protectie pentru urmatoarele boli:

 • leucoza felina,
 • peritonita infectioasa felina (FIP virus),
 • enterita infectioasa (panleucopeniei),
 • rinotraheita infectioasa (virusul herpes),
 • caliciviroza
 • rabie

Chiar daca pisica nu iese din casa, riscul de a se imbolnavi este in continuare mare. Virusii pot fi adusi in locuinta chiar de tine, pe pantofi sau pe haine. In plus, conform legilor in vigoare, fiecare pisica care locuieste la curte si are contact cu alte animale trebuie vaccinata impotriva rabiei, o boala contagioasa si foarte periculoasa. Adeseori veterinarii opteaza sa nu streseze corpul felinei cu vaccinul anti-rabic daca aceasta nu iese deloc din apartament, avand in vedere ca singura modalitate prin care rabia se transmite este prin saliva sau sangele animalului infectat.

Primele vaccinuri se fac la varsta de 8 sau 9 saptamani, in functie de cand sunt intarcati puii, rapelul fiind la 2-3 saptamani. Vaccinurile trebuie sa protejeze pisica de bolile mai sus enumerate. Desigur, in functie de tipul de vaccin, planul de vaccinare poate fi modificat. Intreaba intotdeauna medicul veterinar despre cand mai trebuie sa aduci pisica la cabinet si despre perioada de valabilitate a vaccinului.

 

Vaccinarea puilor de pisica
puii de pisica se vaccineaza
Cand se vaccineaza puii de pisica?

 

Vaccinurile sunt eficiente doar daca sunt repetate in mod regulat! Pentru a crea imunitatea de baza la puii de pisica acestia trebuie vaccinati impotriva bolilor infectioase. Inca de la varsta de 9 saptamani este bine sa se faca acest lucru, intrucat nivelul de anticorpi din laptele matern scade.

Aceste vaccinuri sunt eficiente doar daca sunt repetate, rapelurile fiind la 2-3 saptamani, respectiv un an.

Medicul veterinar te va informa despre setul de vaccinuri necesare puilor de pisica, precum si despre cat timp nu are voie sa intre in contact cu alte feline. Toate vaccinurile administrate se noteaza in carnetul de sanatate al pisicii pentru a putea fi urmarit impotriva caror boli infectioase este protejat animalul. Acesta este un document foarte important, include si vaccinarea antirabica si ajuta la verificarea starii sanatatii animalului in timpul expozitiilor si calatoriilor.

 

Vaccinarea pisicilor adulte

 

Protectia vaccinurilor primite de puii de pisica nu tine toata viata. Vaccinarea se repeta o data pe an, pentru ca pisica adulta trebuie sa fie protejata in continuare impotriva bolilor infectioase. Repetarea anuala a vaccinarii este importanta deoarece intareste sistemul imunitar al animalului iar medicul veterinar poate verifica starea de sanatate a pisicii.

Exemplu de schema de vaccinare si deparazitare a pisicilor:

 

Varsta Vaccin combinat Leucoza Felina Rabie Peritonita Infectioasa Deparazitare
4-6 saptamani X
8 saptamani X X
10 saptamani X X
12 saptamani X X
14 saptamani X X
16 saptamani X
18 saptamani X
20 saptamani X
anual X X X X 4X

Discuta pe forum despre vaccinarea pisicii >>>


Tu ce zici?