No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Simptome ale diabetului la pisici

Ultima modificare: 2010-10-27 | Data publicării: 2010-04-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Simptome ale diabetului la pisici
Diabetul este o afectiune ridica nivelului de zahar din sange la cote anormale. In cazul pisicilor, diabetul apare atunci cand organismul este incapabil sa produca un hormon numit insulina, responsabil pentru mentinerea nivelului normal de zahar din sange. Diabetul poate sa apara si ca urmare a faptului ca organismul nu utilizeaza insulina in mod corect.

Cum se manifesta diabetul la pisici?

 

Diabetul la pisici afecteaza de obicei comportamentul acestora. Desi este o afectiune ce poate aparea la orice pisica indiferent de varsta, cele in etate si cele obeze sunt predispuse acestei afectiuni. Mai jos gasiti simptomele diabetului in cazul pisicilor.

  • Urinare frecventa

Diabetul cauzeaza diverse schimbari nedorite in comportamentul pisicilor, cum ar fi urinarea frecventa, ceea ce aduce cu sine mai multa munca pentru stapan. Acest simptom este rezultatul unui nivel ridicat de zahar (glucoza) in sange. Asa cum stim cu totii, urina este produsa din sangele filtrat de rinichi si contine, in principal, apa si diverse reziduri din sange. Rinichi indeparteaza tot materialul nedorit din sange in timpul filtrarii si il depoziteaza in urina. In consecinta, atunci cand rinichii detecteaza un nivel ridicat de glucoza, pentru a-l elimina, creste productia de urina.

  • Blana lipsita de luciu

O blana deterioarata este unul dintre cele mai des intalnite simptome ale diabetului la pisici. Lipsa de luciu a acesteia este deseori un indicator a bolii netratate. Diabetul distruge blana, aceasta avand un aspect searbad si uscat. Naparlirea frecventa este de asemenea o manifestare comuna in randul pisicilor care sufera de diabet. Cu alte cuvinte, pisica bolnava are un aspect destul de urat.

 

 

pisica roscata poze
Si pisicile pot face diabet. Foto: http://www.flickr.com/photos/sittinginthekitchensink/4219328041/

 

  • Consumul frecvent de apa

O pisica diabetica va bea apa de mai multe ori pe zi pentru a-si potoli setea incontrolabila. Pe masura ce felina bea mai multa apa decat in mod normal, apare o alta problema si anume urinare frecventa. Productia crescuta de urina cauzeaza deshidratarea organismului si genereaza setea excesiva.

  • Apatie

Lenea excesiva este in general, o caracteristica a felinelor diabetice. O stare de apatie care persista este de asemenea o indicatie a faptul ca pisica sufera de diabet. Felina pare sa nu mai fie interesata de activitati ce inainte ii faceau placere ci prefera sa stea intreaga zi intinsa intr-un colt al camerei.

  • Scaderea in greutate

Saderea in greutate se afla de asemenea pe lista simptomelor pisicilor diabetice. Apetitul pisicii creste in mod remarcabil atunci cand sufera de diabet, dar nu genereaza si o crestere in greutate.

  • Pisica devine slabita

Excesul alimentar nu cauzeaza cresterea in greutate. Dimpotriva, scaderea in greutate este asociata cu slabiciunea. Mai concret, picioarele din spate nu mai pot sustine greutatea corporala. Drept urmare, pisica foloseste partea mijlocie a picioarelor din spate (echivalentul gleznei la oameni) pentru a se deplasa. Aceasta slabiciune a membrelor este o consecinta a deteriorarii nervilor din extremitati si este in general o manifestare a diabetului netratat. Deterioarea nervilor asociata cu diabetul este cunoscuta sub denumirea de neuropatie periferica.

 

Ce trebuie sa faci?

 

Pentru a alina aceste simptome, este nevoie ca nivelul zaharului din sange sa fie tinut sub control. Cum aceasta afectiune nu poate fi vindecata, scopul tratamentului este de a controla in mod eficient simptomele. Pisicile pot ramane active din punct de vedere fizic chiar si atunci cand sufera de diabet. Este nevoie doar de tratamentul adecvat la momentul oportun. Detinatorii de pisici tind sa ignore problemele de sanatate ale acestora si se asteapta ca ele sa se vindece singure. Din pacate insa, acest lucru nu se intampla.

Tratamentul include injectii cu insulina sau medicatie orala pentru a reglementa nivelul zaharului din sange. Alaturi de medicamente, este nevoie si de un regim alimentar corespunzator pentru a mentine diabetul sub control. In unele cazuri, este posibil ca medicul veterinar sa recomande doar o schimbare a regimului alimentar pentru a maximiza producerea insulinei de catre organism si pentru a aduce zaharul la un nivel normal.

Discuta pe forum despre bolile pisicilor >>>


Tu ce zici?