No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Semne de gestatie la pisici

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-05-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Semne de gestatie la pisici
Perioada de gestatie la pisici dureaza aproape noua saptamani, dar in timpul primei jumatati se pot observa primele semne ale sarcinii. Ii creste pofta de mancare, devine mai dragastoasa, mai precauta, vaneaza si se odihneste mai mult.

Sub influenta progesteronului, hormonul feminin, si cu o permanenta crestere in greutate, pisica devine mai calma, reduce gradual nivelul de activitate si se odihneste mai mult. Daca crezi ca pisica ar putea fi gestanta, in primul rand verifica-i mameloanele. Acestea devin mult mai proeminente si mai roz dupa trei saptamani de gestatie. De la patru la cinci saptamani de la conceptie, veterinarul va simti umflaturi cat mingea de golf in abdomenul felinei.

  • La inceput, exista putine semne exterioare ale sarcinii;
  • Pisica poate adopta o atitudine mai linistita;
  • Incepe activitatea de cuibuire.

Tati diferiti


O femela se poate imperechea cu mai multi motani, producand pui din fiecare imperechere. Chiar daca femela fara rasa se imperecheaza cu un mascul de rasa, va produce cel putin un pui care sa intruneasca standardele rasei tatalui. Asa s-au obtinut anumite rase noi.

 

Pisica si puii ei. width=
Pisica si puii ei

 

Pentru pisicile mari, asa cum este leul, cand un nou mascul isi depaseste aroganta, nu este neobisnuit pentru el sa omoare toti puii procreati de precedentul mascul predominant. Frecventa prunc-uciderii la pisica domestica este necunoscuta, dar cel putin o autoritate extrem de respectabila in lume, zoologistul David Mac Donald de la Universitatea Oxford, Anglia, a observat un motan intrand intr-un cuib comunal printre baloti de fan, omorand sase pisoi de la 3 pisici diferite.

 

Riscuri in timpul gestatiei


Niciodata sa nu vaccinati pisicile gestante pentru a mari nivelul de protectie al puilor! Niciodata sa nu vaccinati alte pisici din adapostul unei pisici gestante. Virusul viu din vaccin poate fi raspandit de pisicile vaccinate si poate afecta fetusii inca nenascuti.

In timpul gestatiei, productia de progesteron creste rapid, culminand cam in a 35-a zi de la conceptie. Aceasta induce starea mult mai linistita a perioadei de gestatie. In acealasi timp, pantecul incepe sa devina in mod vizibil mai mare.

Perioada de gestatie poate fi de 57 de zile sau de 70 de zile, dar cu cateva zile inainte de nastere femela devine obosita si cauta sa iasa afara din adapostul ei. Rearanjeaza materialul din asternut si petrece tot mai mult timp in adapostul ales pentru a naste. Prin rearanjarea culcusului pisica mama impregneaza locul cu propriul ei miros, ceea ce va ajuta pisoii sa se orienteze singuri inapoi spre casa.

Pe masura ce nasterea se apropie, mama isi pierde apetitul si paseste cu neliniste in adapost pana cand incep contractiile.

Responsabilitatea posesorului de pisici:

  1. Nu lasa pisica sa se reproduca daca nu ai cui plasa puii rezultati! In caz contrar te faci vinovat de cresterea numarului de animale fara stapan!
  2. Daca pisica nu a ajuns la maturitatea fizica si sexuala, nu o lasa sa se reproduca! O sarcina la doar 4 luni de viata ii poate fi fatala!
  3. Asigura-te ca pisica este bine hranita pe perioada gestatiei, dar mai ales dupa, in timpul perioadei de alaptare a pisoilor.
  4. In cazul unei sarcini planificate, testeaza pisica si motanul pentru a fi siguri ca nu sunt purtatori ai bolilor virale ca FIV sau FeVL.
  5. Nu lasa pisica "sa urmeze cursul naturii" si sa se reproduca cu orice motan salbatic. Pisoii nevaccinati, care hoinaresc pe strazi sunt sursa cea mai probabila de infectii periculoase cum ar fi FIV, FeVL, si peritonita infectioasa felina (FIP).

Discuta pe forum despre pisici >>>


Tu ce zici?