No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Raia la pisica

Ultima modificare: 2010-11-08 | Data publicării: 2010-03-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Raia la pisica
Raia auriculara a pisicii este o boala frecvent intalnita, dar care poate fi tratata. Este important sa fie detectata la timp. Este cauzata de parazitul acarian Otodectes Cynotis, o insecta care ajunge sa infesteze mai bine de 87% din totalul pisicilor. Ataca mai ales puii de pisica!

Ce e raia pisicii?

 

Raia sau scabia apartine de specia acarieni. Se numesc astfel deoarece sapa canale in piele. Acarienii cauzeaza in mod caracteristic leziuni si diverse infectii in piele. Deteriorarea nu este doar fizica, este si problema toxica.
Raia la pisici este foarte des intalnita, iar simptomele sunt tipice: pisica isi scutura capul, isi zgarie urechile, uneori chiar pana ce se raneste. Scabia de urechi nu o intalnim la caini decat extrem de rar, in timp ce aceasta boala, la pisici, mai ales la cele vagabonde este foarte frecventa. Simptomul tipic este zgariatul constant al urechilor, desi in cele mai multe cazuri nu ajunge la ureche cu labele, ci doar zona din spatele urechilor este scarpinata grav, pana la sangerare. In pavilionul urechii apar depuneri negre de marimea bobitelor de mac, care in cazuri grave sunt foarte dese. Tratamentul este de lunga durata, dar eficient. In cateva saptamani simptomele pot fi complet eliminate si pisica poate fi considerata vindecata.

 

Ce tratament se aplica pisicilor cu raie?

 

Medicul veterinar elimina mai intai secretia maronie din urechea animalului folosind pensete de vata. Ii aplica apoi picaturi in urechi. Proprietarul felinei va continua acasa tratamentul, cu doua picaturi pe zi timp de cateva saptamani pentru a scapa pisoiul de parazitii care-l chinuiau. Vindecarea poate fi accelerata cu un produs cu picaturi numit Stronghold, produs care are efect anti-acarieni, dar trebuie stiut ca in cazul unor infectii masive, acesta este rareori suficient pentru imbunatatire. Pentru eficacitatea tratamentului este esentiala tratarea zilnica a urechii cu picaturi anti-acarieni (de ex: Oticat).

 

Raia pisicii se poate transmite omului?

 

Nu! Raia de urechi a pisicilor este doar o boala a pisicilor, nu se molipseste nici cainele, nici omul.

Discuta pe forum despre bolile pisicilor >>>


Tu ce zici?