No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Plante toxice pentru pisici

Ultima modificare: 2012-06-28 | Data publicării: 2009-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Plante toxice pentru pisici
Cu toţii ştim că pisicile sunt animale carnivore. Din dieta lor nu trebuie să lipsească produsele pe bază de carne sau chiar carne crudă. Însă, nu de puţine ori s-a întâmplat să vedem că felina noastră dragă a mâncat ... iarbă. Legumele, anumite fructe, verdeaţa, fac parte din dieta unei pisici. Însă unele plante sunt toxice pentru mustăcioase. Dacă ai o casă plină de flori, ar trebui să ştii că unele plante îi pot dăuna grav felinei.

E vital să ştii că orice tip de crin e toxic şi mortal pentru pisici. E deajuns ca felina să mănânce o singură frunză de crin pentru a-şi risca viaţa. Frunzele, petalele, polenul, toate sunt foarte periculoase pentru pisici.

Speciile de crin de care e obligatoriu să te fereşti dacă ai o pisică sunt: Lilium Longiflorum, Lilium Tigrinum, Lilium Speciosum, Lilium Orientalis, Lilium Lancifolium şi Hemerocalis.

În cazul în care pisica a ingurgitat o parte a unui crin, uită-te după următoarele simptome: depresie, lipsa poftei de mâncare, vomită. Dacă nu se acţionează în timp util, pisica se va deshidrata, va avea diaree, va avea dificultăţi în a respira şi respiraţia îi va mirosi foarte urât. În cazuri nefericite, rinichii îi vor ceda urmând ca în câteva ore să moară. Cea mai bună soluţie e să-ţi duci pisica de urgenţă la medicul veterinar dacă ai observat simptomele de mai sus.

Filodendron

Are un risc moderat de toxicitate. În cazul în care este mestecat sau chiar înghiţit, duce la iritaţii la nivelul gâtului. Simptome: salivare excesivă, vărsături. E o plantă frumoasă dar care trebuie ţinută departe de animale!

Ficus

De asemenea, o plantă cu un risc moderat de toxicitate. Doar simpla atingere a plantei poate provoca iritarea pielii. În cazul în care este înghiţită sau mestecată, poate provoca vărsături şi diaree. Periculoasă dar nu pentru toate rasele.

 

Plante toxice pentru pisici

 

Aloe

Toxina acestei plante se regăseşte pe dosul frunzei. Simptome: urina pisicii are culoare roşie. Poate avea efect diuretic. De obicei, tratamentul include multe lichide.

Muşcata

Nu este recomandată, nici măcar pe balcon dacă felina are acces, deoarece odată ingerate pot produce alergii şi chiar dermatită.

Vâsc

Ingerată în cantităţi mari poate duce la afecţiuni gastrointestinale, sete excesivă, pisica urinează mai des. De asemenea, pot apărea scăderi ale tensiunii şi ale bătăiilor inimii, atacuri de panică, în cazuri rare comă şi în final poate duce la deces.

Anthurium

Toxine specifice acestei plante: oxalat de calciu şi alte proteine care produc alergii. Simptome care apar în cazul ingestiei de Anthurium: inflamaţia faringelor, salivare excesivă. De asemenea pot apărea eczeme la nivelul gurii, limbii sau în interiorul gâtului. De obicei, "otrăvirea" cu această plantă nu necesită tratamente speciale. Dacă pisica are dureri, se recomandă analgezicele locale iar pe umflături se aplică 1 sau 2 comprese reci.

Calele

Cunoscute şi sub denumirea de "planta lui Adam şi Eva", calele albe sau negre sunt toxice pisicii. Conţine oxalat de calciu şi alte proteine ce cauzează alergii. În cazul otrăvirii cu această plantă, pisica va prezenta umflături ale cavităţii orale, inflamaţii ale faringelor acompaniate de salivare excesivă. În cazul apariţiei unor eczeme în interiorul gâtului, se recomandă tratamentul cu analgezice pentru calmarea durerilor.

 

Plante toxice pentru pisici

 

Andromeda japoneza, Pieris japonica

Conţine andromedotoxină, substanţă care produce vomă, diaree, hipersalivaţie, hipertensiune, diaree, crampe. Simptomele apar la 6 ore după ce a fost ingerată. Poate cauza moarte dacă nu se intervine. Tratamentul include spălături stomacale.

Gladiolele

Încă nu s-a determinat substanţa toxică pentru pisici. Însă, în cazul în care felina a ingerat cantităţi mari de gladiole, inclusiv frunze, pot apărea vărsături, sângerări, depresie, diaree şi chiar salivaţie excesivă.

Zambilele

Conţine alcaloizi diferiţi. Pisica manifestă stări de vomă, diaree, uneori sângerări, o stare constantă de depresie şi lipsa apetitului.

Lăcramioarele

Toxine identificate: convalarina, convalatoxina şi alte glicozide cardiotoxice. În cazul otrăvirii cu lăcrămioare, pisica manifestă simptomele următoare: scăderea tensiunii, deshidratare, aritmie cardiacă, comă şi poate duce la deces dacă nu se aplică un tratament în timp util.


Tu ce zici?